Productwaarschuwingen: hoe ontstaat een terugroepactie?

radar-terugroepcties-23-03-2018.jpg

Dagelijks worden er producten teruggeroepen omdat deze gevaarlijk kunnen zijn. Als gevaarlijke producten worden gesignaleerd, gaat er een alert uit naar een landelijke instantie zoals de NVWA. Hoe komt een productwaarschuwing tot stand?

Elk land in de Europese Commissie heeft een eigen instantie die ervoor zorgt dat gevaarlijke (non-food) producten worden teruggeroepen.  Deze instanties komen samen in het Rapid Alert System. Het Rapid Alert System beschikt over een lab waar zij verschillende producten testen. Zo controleren zij of de producten veilig zijn voor de consument. In onderstaand filmpje staan een paar voorbeelden van producttesten.

Hoe komt een productwaarschuwing tot stand?

Een productwaarschuwing kan op verschillende manieren tot stand komen. Het kan zo zijn dat de producent erachter komt voordat het product is verkocht. Soms komt de producent er pas achter dat het product niet goed is, als er al meerdere producten zijn verkocht.

Als de consument een gevaarlijk product meldt, wordt deze melding in Nederland door de Nederlandse Waren –en Voedselautoriteit (NVWA) opgepakt. De NVWA maakt een melding van ‘een terugroepactie’ en verspreidt deze via internet zodat zo veel mogelijk consumenten hiervan op de hoogte zijn. Vervolgens test de NVWA het product.

Productwaarschuwingen in 2017

In 2017 zijn er in de Europese Unie 2201 productwaarschuwingen ontvangen, waarop vervolgens maatregelingen zijn getroffen. Hierop zijn 3952 vervolgreacties gekomen.  In Nederland waren er 119 terugroepacties, waarvan 34 procent gingen over speelgoed, 19 procent over sieraden en 17 procent over chemische producten.

Overzicht van terugroepacties

Radar plaatst volop terugroepacties op de site om consumenten te informeren over gevaarlijke producten. Meestal wordt geadviseerd om het product niet meer te gebruiken of te consumeren, en het terug te brengen naar de winkel. In de winkel kun je het aankoopbedrag meestal terugkrijgen.

Bekijk hier alle terugroepacties