background branding

Plaagmieren komen steeds vaker voor in Nederland. Dit kun je ertegen doen

plaagmier site.jpg

De plaagmier rukt op in Nederland. Acht jaar geleden werden voor het eerst enkele grote kolonies van deze moeilijk te bestrijden mier in Nederland vastgesteld. Nu zijn er al achttien superkolonies verspreid over het land en waarschijnlijk zijn er veel meer kolonies die nog niet zijn ontdekt.

De plaagmier, ook wel Lasius neglectus, komt mee met pot- en kuipplanten uit mediterrane en Aziatische landen. André van Loon, coördinator van EIS Kenniscentrum Insecten, geeft aan dat de mieren niet gevaarlijk zijn en ze prima in de tuin kunnen vertoeven. Komen ze echter met z’n allen je huis in, dan is gecoördineerde bestrijding het beste idee. 

Zo herken je de plaagmier

In steden zijn de nesten van een superkolonie goed zichtbaar door vele nestuitgangen met uitgeworpen zand, verspreid over een grote lengte van de trottoirs. Kenmerkend zijn ook de massale hoeveelheid werksters die over boomstammen lopen, van en naar de honingdauw producerende bladluizenkolonies.

Daarnaast leven de kolonies op dit moment vooral in woonwijken, waar ze door hun massale aanwezigheid ook inheemse soorten kunnen verdrijven, aldus Van Loon. 

Dit kun je doen als je last hebt van plaagmieren

Superkolonies van de mieren zijn ondertussen gevonden in onder meer Rotterdam, Eindhoven, Oldenzaal en Amersfoort. Heb jij nu ook het idee dat er plaagmieren bij jou in je huis zijn binnengedrongen? Van Loon geeft aan dat het centrum de mieren graag ontvangt, om te beoordelen of ook echt sprake is van deze specifieke soort. 

‘De mensen kunnen wat mieren verzamelen in een bakje en ze één of twee dagen in de vriezer leggen. Dan zijn ze dood en kun je ze in een dunne envelop naar ons opsturen.’ Mocht er vervolgens echt sprake zijn van de exotische mier, dan kijkt het centrum graag mee naar de beste manier waarop deze te bestrijden is. 

Hierdoor krijg je last van een plaagmier

Voor mensen veroorzaakt de soort overlast doordat de mier zichzelf in huis of spouw prima kan huisvesten en het hele jaar door kan ontwikkelen. Vervelend is bijvoorbeeld dat ze op allerlei voedsel afkomen en dat ze dode mieren opslaan in elektrische apparaten of stekkerdozen.

Een kolonie plaagmieren heeft honderden tot duizenden koninginnen, die eitjes leggen. Als de plaagmier (Lasius neglectus) zich eenmaal ergens heeft genesteld, groeit het mierenvolk in razend tempo. De vrij kleine mieren kruipen door de kleinste gaatjes en zijn bijna niet meer uit woningen weg te krijgen. De plaagmieren komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië. Ze verdringen hier inheemse insecten en gelden daarom als ongewenste exoot.

Bron: ANP / EIS Kenniscentrum