Pesticiden zorgen ervoor dat bijen sterven

bijen-pesticiden-170630.jpg

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van neonicotinoïde pesticiden gevaarlijk is voor bijen. De vermoedens hiervoor bestonden al langer, maar twee grote onderzoeken bevestigen dat de omstreden bestrijdingsmiddelen ervoor zorgen dat bijensoorten afnemen. Beide onderzoeken zijn gepubliceerd in Science.

Neonicotinoïden zijn gewasbeschermingsmiddelen waarvan de werkzame stoffen door planten worden opgenomen. Neonicotinoïden komen echter ook terecht in stuifmeel en nectar. Doordat de bij zich voedt met stuifmeel en nectar, heeft dit bestrijdingsmiddel direct impact op het voortbestaan van de bij.

Kleinere kans op overleving

Honingbijen die aan de chemicaliën worden blootgesteld hebben een kleinere kans om de winter te overleven. Hommels en solitaire bijen brengen door de blootstelling minder koninginnen voort.

'We zien duidelijke negatieve effecten in kritieke stadia van de levenscyclus. Dat is een reden tot bezorgdheid', aldus onderzoeker Richard Pywell.

Opvallend genoeg is één van de studies grotendeels gefinancierd door twee grote neonicotinoïdeproducenten: Bayer CropScience en Sygentia. Wel geven de onderzoekers aan dat ze onafhankelijk te werk zijn gegaan.

Radar-uitzendingen over neonicotinoïden

Radar besteedde in het verleden ook aandacht aan de bestrijding van ongedierte met neonicotinoïden, waarbij ter sprake kwam dat de honingbij slachtoffer is van het bestrijdingsmiddel. In 2014 bleek dat neonicotinoïden voor bijen 7000 keer giftiger zijn dan DDT, een inmiddels berucht en verboden bestrijdingsmiddel.

Totaal verbod

Herman van Bekkem - campagneleider duurzame landbouw bij Greenpeace is blij met de onderzoeken: 'De bewijzen dat deze bestrijdingsmiddelen schadelijk zijn voor bijen stapelen zich op. Staatssecretaris van Dam en zijn Europese collega's moeten ingrijpen en deze middelen totaal verbieden.'

In het najaar stemt de Europese Unie over een totaal verbod op neonicotinoïden. Op dit moment mogen de pesticiden al niet meer worden gebruikt op bloeiende gewassen.

Bron: Radar / Het Laatste Nieuws / GreenPeace