background branding

Patiënt ondergeschikt aan financiën

Er bestaat een wondermiddel voor patiënten met de aandoening sarcoïdose, een ernstige ontstekingsziekte. Maar dit middel wordt niet gemakkelijk verstrekt aan deze groep. Voor de ernstige Sarcoïdose patiënten betekent dit dat hun kwaliteit van leven drastisch achteruit gaat. Zij worden aan de zijlijn van het leven gezet. En waarom? Vanwege geld. Radar laat zien hoe financiën de zorg domineren en hoe dat ten koste gaat van de patiënt.

Sarcoïdose is een ziekte waarbij het afweersysteem overactief is en er spontaan ontstekingen ontstaan in weefsel en organen. Het komt het meest voor in de longen, de lymfeklieren, de huid, de ogen en de gewrichten. De patiëntengroep in Nederland bestaat uit zo’n 5000 tot 7000 mensen.

Er bestaan twee wondermiddelen waarmee deze patiënten een volwaardig leven kunnen leiden: Humira en Remicade. Maar deze medicijnen worden niet zomaar voorgeschreven aan sarcoïdose-patiënten omdat het niet wetenschappelijk bewezen zou zijn dat de medicijnen bij het merendeel van de patiënten aanslaat. Volgens mevrouw Drent, expert op het gebied van Sarcoïdose, is dit ten onrechte. Uit haar ervaringen blijkt dat deze medicijnen bij 75% van de patiëntengroep werkt.

De zorgverzekeraars vergoeden in de regel Humira alleen voor andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld reuma en de ziekte van Crohn. Remicade wordt betaald uit het ziekenhuisbudget. Voor sarcoïdose-patiënten geldt dat, als men Humira wil gebruiken, de zorgverzekeraar beslist of ze dat wel of niet krijgen. Die beslissing zou, volgens Henk van Gerven van de SP, moeten liggen bij artsen en deskundigen op dit gebied.

Daarnaast is er ook een probleem met de vergoeding van Remicade. Ziekenhuizen hebben daar nu nog budget voor maar met de aankomende veranderingen in het vergoedingsstelsel, zal dat verdwijnen. Ondertussen leven de patiënten in grote onzekerheid.

Forumreacties

44
  • Door Radar

Er bestaat een wondermiddel voor patiënten met de aandoening sarcoïdose, een ernstige ontstekingsziekte. Maar dit middel wordt niet gemakkelijk verstrekt aan deze groep. Voor de ernstige Sarcoïdose patiënten betekent dit dat hun kwaliteit van leven drastisch achteruit gaat. Zij worden aan de zijlijn van het leven gezet. En waarom? Vanwege geld. Radar laat zien hoe financiën de zorg domineren en hoe dat ten koste gaat van de patiënt. Maandag 2 mei in Radar, 20.30 uur, Nederland 1

  • Door koeloejoek

Maar dat wisten we toch al Nederland is één grote geldwolf geworden en met name de zorg -en financiële instellingen. Mensen met een chronische ziekte moeten smeken om medicatie en kinderen die "denken" dat ze in een "verkeerd" lichaam zitten worden zo omgebouwd krijgen alle "hulp" van doctoren, medici en al die mensen die kapitale verdienen aan dit soort dingen, Weet je waarom, "omdat het immers mogelijk is". Mensen waarbij de/hun kwaliteit van leven drastisch achteruit gaat worden zo 'behandeld' want ja daar word niet voldoende aan verdiend blijkbaar.... Dat vind ik triest....

  • Door Chanmaster

Sarcoidose (schaumann) dat gun ik mijn ergste vijand niet! De ziekte bestaat hoofdzakelijk uit het teveel aan witte bloedcellen waardoor verstoppingen spontaan in de kleine vaten kunnen ontstaan en ontstekingen veroorzaken. Er bestaat inderdaad een middel om de wittebloedlichaampjes te remmen maar het middel staat niet in de geneesmiddelenlijst. Alleen op uitzonderlijk verzoek aan de ziekenkostenverzekeraars wordt dit middel vergoed. Dit is hoogst ongebruikelijk daar er nagenoeg geen andere efficiënte medicatie bestaat. Ik verwacht dat de ziekenkostenverzekeraars in de nabije toekomst nog veel meer medicijnen uit het register schrapt. Het kan ook niet uitblijven. De premies worden duurder en duurder en het aanbod van medicijnen minder en minder.