background branding

Parkeerprijzen op deze luchthavens zijn flink gestegen: dit is met hoeveel

lang parkeren47131900_l_normal_none.jpg

Vakantiegangers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met hogere parkeerprijzen op luchthavens. In de komende mei- en zomervakantie zijn de kosten voor een weekend en een week parkeren namelijk fors verhoogd in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl. Radar belde met website-eigenaar Guus Wantia.

Week parkeren gemiddeld tien euro duurder dan vorig jaar

Als onderzoek heeft Vliegveldinfo.nl de parkeertarieven vergeleken van de zestien vliegvelden die Nederlanders en Belgen het meest gebruiken als vertrekluchthaven. Wat blijkt? Een week of acht dagen parkeren op een vliegveld is tien euro duurder dan in 2022. Een prijsstijging van 15,5 procent. Ook de kosten voor een weekend of drie dagen parkeren stegen met 17 procent aanzienlijk.

Zoveel betaal je gemiddeld in Nederland en buurlanden

De gemiddelde prijs voor een weekend parkeren op een vliegveld in Nederland bedraagt 50 euro. Dat is iets meer dan in België (46 euro) en iets minder dan in Duitsland (54 euro). In 2022 betaalde je voor een weekend parkeren op een vliegveld in Nederland gemiddeld nog 43 euro. 

De verschillen zijn groter bij een week parkeren. In Nederland is de gemiddelde prijs in een jaar tijd van 64 naar 74 euro gegaan. Bij de zuiderburen bedragen de kosten 94 euro en bij de oosterburen is een week parkeren het goedkoopst met 60 euro.

Grootste prijsstijgingen

Op elf van de zestien onderzochte vliegvelden in Nederland, België en Duitsland zijn de kosten gestegen. Opvallend is de grote prijsstijging voor een week parkeren op de drukke vliegvelden Brussels Airport, Charleroi Airport, Düsseldorf Airport, Eindhoven Airport en Keulen Bonn Airport. Op die luchthavens zijn de parkeertarieven verhoogd met 31 procent tot 55 procent.

Wantia: ‘Heeft de schijn van graaiflatie’

Wantia legt uit dat de prijsstijging in veel gevallen hoger is dan de inflatie zou rechtvaardigen. “Het heeft daardoor de schijn van graaiflatie”, zo zegt hij. Graaiflatie houdt in dat bedrijven de inflatie misbruiken om prijzen onevenredig te laten stijgen, zodat ze meer winst boeken. “Sommige stijgingen zijn namelijk echt extreem fors. Op Schiphol zijn ze nog relatief laag.”

Relatief lage prijsstijging Schiphol

Op Schiphol steeg de prijs met slechts 5 procent tot 83,50 euro voor een week parkeren, waarmee de luchthaven nog altijd een stuk duurder is dan het gemiddelde tarief van 74 euro. In Eindhoven en Brussel betalen reizigers echter bijna 100 euro voor een week parkeren. In Rotterdam kost een week parkeren 80,25 euro en in Groningen Airport Eelde zijn reizigers 43 euro kwijt.

Redenen voor prijsstijgingen zijn niet openbaar

Buiten de inflatie, of volgens Wantia misschien zelfs graaiflatie, is er moeilijk een verklaring te vinden voor de prijsstijgingen. “Het is helaas niet zo dat vliegvelden openbaar zijn over de parkeerkosten. Bij sommige luchthavens, zoals Eindhoven Airport, is de prijsstijging enigszins te verklaren omdat men daar investeert in nieuwe parkeergarages. Maar dat is niet transparant, dus dat hebben we niet kunnen achterhalen.”

Bronnen: Guus Wantia, Vliegveldinfo.nl, ANP