background branding

Pakketje bestellen buiten de EU? Dit zijn de extra kosten

ANP-425800334.jpg

Voor je het weet staan de feestdagen voor de deur en moet je (online) op zoek naar leuke cadeautjes. Met het grootste gemak bestel je tegenwoordig een product in China. De regels rond internetaankopen zijn echter lang niet altijd duidelijk, blijkt uit onderzoek van de Douane. Zo denkt bijna de helft onterecht dat je altijd invoerrechten betaalt bij aankopen buiten de EU. En denkt ruim een derde dat de inklaringskosten en invoerrechten bij de prijs zijn inbegrepen als je buiten de EU webwinkelt. Ook dat is niet waar. Wat zijn de regels wél?

Pakketjes die van buiten de EU ons land binnenkomen, vallen onder het toezicht van de Douane. De Douane let erop dat producten de EU wel in mogen. En de Douane let erop dat de juiste belastingen en invoerrechten betaald zijn over de bestelling. 

Extra kosten

Als je een product bestelt buiten de EU dan krijg je mogeijk te maken met extra kosten: btw, invoerrechten en inklaringskosten. Deze kosten moeten meestal betaald worden aan de pakketbezorger. Het kan dus zomaar zijn dat je ineens te horen krijgt dat je nog een bedrag moet bijbetalen. Ook als het product van buiten de EU tweedehands is, gelden dezelfde regels.

Geen vrijstelling van btw meer

Eerder was er een vrijstelling van btw voor pakketjes tot 22 euro. Vanaf 1 juli 2021 is die vrijstelling opgeheven. Je kunt er dus vanuit gaan dat jouw pakketje verhoogd zal worden met 21% btw. Voor een aantal producten, zoals boeken, geldt een verlaagd tarief van 9%. Dus als je een leuke smartphone ziet, reken erop dat de prijs nog verhoogd wordt met ruim een vijfde deel. Goed om te weten:  de btw wordt ook gerekend over de verzendkosten, de eventuele verzekeringskosten én de invoerrechten.

Invoerrechten

Gelukkig hoef je niet over alle producten invoerrechten te betalen. Om te beginnen worden geen invoerrechten gerekend over producten met een aankoopwaarde die lager ligt dan 150 euro. 
Daarboven betaal je mogelijk dus wel invoerrechten en die kunnen oplopen tot 17% van het aankoopbedrag, de verzendkosten en eventuele verzekeringen. Over laptops of smartphones betaal je geen invoerrechten, maar over schoenen en laarzen kan het maximale tarief worden gerekend. Op de website van de Douane staat een overzicht van percentages.

Inklaringskosten

Dit zijn de kosten die de pakketdienst, de bezorger, moet maken om aangifte te doen bij de Douane. Per bezorgdienst verschillen deze prijzen. Zo betaal je bij PostNL voor een pakket met een waarde onder de 150 euro een bedrag van 4 euro wanneer je dit online betaalt. Betaal je bij een PostNL-punt dan wordt 7 euro gerekend. Pakketten met een waarde boven de 150 euro kosten bij PostNL 10 euro (online) en 13 euro (PostNL-punt). Bezorgdiensten noemen deze kosten ook afhandelingskosten, of administratiekosten. DHL rekent 2% aan administratiekosten met een minimum van 14,50 exclusief btw.

Namaak, medicijnen en tabak

Buiten de EU mag je niet alles kopen. Namaakartikelen en medicijnen zijn verboden, net als dierlijke producten zoals kaas en vlees en (producten gemaakt van) beschermde plant- en diersoorten. Wanneer tabak aangeboden wordt op internet, dan moet dit voorzien zijn van een Nederlandse accijnszegel. Volgens de Douane is dat bijna nooit als je sigaretten of andere tabak koopt op het internet. Betreft het illegale tabak? Dan neemt de Douane dit in beslag. In dat geval ben je als klant je geld kwijt en krijg je het bestelde product dus niet. 

Uitzondering voor cadeaus

Als het om een cadeau gaat voor een vriend of familielid, dan zijn de regels anders. Is de waarde van het cadeau namelijk lager dan 45 euro, dan hoef je geen btw en invoerrechten te betalen. Van 45 euro tot 700 euro betaal je 2,5% aan invoerrechten én btw. Krijg je van de sint uit China dus eenmalig een pakketje met een waarde die minder is dan 45 euro, dan hoef je daarvoor geen invoerrechten en btw te betalen aan de bezorger.