background branding

Overheid schoot tekort bij eierschandaal

fipronil-overheid-250618.jpg

Niet alleen de eiersector maar ook de overheid heeft voedselveiligheid niet hoog genoeg in het vaandel staan. Dat concludeert een commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager die onderzoek heeft gedaan naar de fipronil-crisis van vorig jaar. Zij stelt daarnaast vast dat het toenmalige kabinet de Tweede Kamer niet goed over die affaire heeft geïnformeerd.

Bij toezichthouder NVWA krijgt voedselveiligheid 'te weinig aandacht', aldus de commissie. En ook de ministeries die verantwoordelijk zijn voor volksgezondheid en voedselkwaliteit (VWS en LNV) zijn zich onvoldoende bewust van hun taak. Zij zouden bijvoorbeeld meer moeten doen om zelfregulering in de branche te versterken. Nu wordt de NVWA daarmee te zwaar belast, terwijl die juist toezicht zou moeten houden.

Fipronil

Honderden pluimveebedrijven moesten vorig jaar tijdelijk op slot nadat het bestrijdingsmiddel fipronil was aangetroffen in eieren. Het gif was daar terechtgekomen doordat het bedrijf Chickfriend het had gebruikt om bloedluis bij kippen tegen te gaan.

Volgens de commissie hadden bij kippenboeren 'alarmbellen moeten gaan rinkelen' toen zich opeens een 'wondermiddel' tegen die parasiet aandiende. Het duurde vervolgens te lang voordat er inzicht kwam in de risico's voor de volksgezondheid. 'Economische en financiële belangen mogen nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid', aldus Sorgdrager.

Reactie foodwatch

'De veiligheid van ons eten moet nu eindelijk echt de hoogste prioriteit krijgen', zegt de voedselwaakhond foodwatch naar aanleiding van de conclusies van de commissie. De organisatie wil onder meer dat de NVWA wordt losgekoppeld van het ministerie van Landbouw. 'Anders is het wachten op het volgende voedselschandaal.'

De conclusies van de commissie zijn volgens foodwatch 'een erg belangrijk signaal, waar politiek Den Haag direct mee aan de slag moet'.

Eerder deze maand werd opnieuw fipronil aangetroffen in Nederlandse eieren.

Kabinet: NVWA krijgt toezichthouder voedselveiligheid

Het kabinet zegt zich de harde conclusies aan te trekken van de commissie die het eierschandaal heeft onderzocht en wil haar 'aanbevelingen opvolgen'. Daarom krijgt de NVWA een 'chef voedselveiligheid', die het beslissende woord krijgt als de voedselveiligheid in het geding is. Ook moet hij ervoor zorgen dat de betrokken ministeries, de Europese Commissie en andere betrokkenen beter samenwerken en van elkaar weten wat ze doen.

Op enkele harde verwijten van de commissie gaan minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) en zijn collega Carola Schouten (Voedselkwaliteit) niet in. Zo stelt de commissie dat het toenmalige kabinet de Kamer bij het uitbreken van het schandaal vorige zomer niet alles heeft verteld wat het wist. Dat geldt als een politieke doodzonde. Maar de beide ministers kijken liever hoe de voedselveiligheid beter kan worden beschermd, dan daarover na te kaarten. Ook de commissie zou het overigens 'eeuwig zonde vinden' als een discussie over het informeren van de Kamer de gebrekkige bewaking van de voedselveiligheid van de agenda verdringt.

Geen extra geld naar NVWA

De politiek valt volgens de commissie aan te rekenen dat de NVWA is uitgekleed en daardoor steken liet vallen. Maar Bruins en Schouten beloven geen extra geld. Ze wijzen erop dat het kabinet bij zijn aantreden al een extraatje voor de dienst heeft uitgetrokken.

Beide ministers erkennen wel dat zij meer de touwtjes in handen moeten nemen om de voedselveiligheid te bewaken. Bruins en Schouten gaan op aandringen van de commissie ook nog eens bekijken of de aansturing van de NVWA niet beter kan. Maar ze voelen er niet voor die voortaan helemaal bij een van de twee ministeries onder te brengen.

Bron: ANP