background branding

Opticiens stunten met 'gratis bril': wat moet je weten?

opticien-radar-04-12-2018-780.jpg

'Gratis bril met zorgvergoeding', 'extra voordeel met uw zorgvergoeding', 'verdubbel je brilvergoeding': misschien heb je de reclames van opticiens voorbij zien komen. De brilketens stunten aan het einde van het jaar met gratis brillen en gehoorapparaten en fikse kortingen. Wat moet je weten over die acties?

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis riep in 2016 op tot een einde aan campagnes waar consumenten worden aangezet 'gratis' producten af te nemen. Zilveren Kruis valt over het woord 'gratis': 'gratis zorg bestaat niet. Alle verzekerden betalen mee via de premie en die stijgt op deze manier verder.'

Onderzoek naar welkomstcadeaus zorgaanbieders

Van 'gratis' naar 'zonder bijbetalen'

Opticien Specsavers liet in de Volkskrant weten de klacht te zien als poging om via de media aandacht te zoeken voor de overstaptijd. Bovendien zegt de opticien naar aanleiding van de discussie de term 'gratis' te hebben veranderd naar 'zonder bijbetalen'.

Brilvergoeding via je aanvullende verzekering

Wat moet je weten als je zo'n bril 'zonder bijbetaling' wil? Het is in ieder geval verstandig om te checken of je niet eerder aanspraak hebt gedaan op je brildekking, adviseert zorgverzekering-vergelijkingssite Independer. En: controleer of je verzekeraar afspraken heeft met de brilketen.

Het is overigens volgens Independer niet aan te raden om alleen voor de brilvergoeding een aanvullende verzekering af te sluiten. 'Je betaalt dan meer voor het aanvullend pakket dan wat je vergoed krijgt. Het kan wel zijn dat je ook voor andere zaken aanvullend wilt verzekeren en dat de brildekking dan net toevallig in dat pakket zit, dan kan het wel de moeite waard zijn.'