background branding

Ontstekingsremmer in puffers kan leiden tot depressie of angst

astma inhalator.png

Uit onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) van promovenda Merel van der Meulen blijkt dat een ontstekingsremmend middel in inhalatoren voor mensen met astma, kan worden gekoppeld aan aanpassingen in de witte stof van de hersenen, meldt RTL Nieuws. Verandering daarvan kan leiden tot problemen als depressie, angst en prikkelbaarheid. 

Ontstekingsremmend middel

Het gaat om een groep hormonen met de naam glucocorticoïden, die lijken op de lichaamseigen stof cortisol. Vanwege de ontstekingsremmende werking van cortisol wordt het onder andere in kunstmatige vorm toegepast in medicijnen zoals prednison. Ook zit het middel in diverse astmamedicijnen als inhalatoren ofwel puffers. 

Angst en depressie

Uit de analyse blijkt dat de witte stof in de hersenen bij gebruikers van dit medicijn, vergeleken met degenen die deze geneesmiddelen niet consumeerde, een afwijkende structuur had. De witte stof zorgt voor communicatie en verbinding tussen de hersengebieden. De ontdekking is wellicht een verklaring voor bijwerkingen zoals angst en depressie, die regelmatig worden waargenomen na langdurig gebruik en/of hoge dosering. 

Grootste impact bij injecteren en slikken

Hoogleraar Onno Meijer wil patiënten niet onnodig angst aanjagen, maar hij vindt het wel belangrijk dat mensen dit weten. Patiënten zullen volgens Meijer niet veel merken van de verandering in de hersenen. Wanneer mensen een lange en hoge dosering krijgen, kunnen ze wel iets waarnemen zoals een verminderd vermogen om kennis op te nemen. Daarnaast kan het invloed hebben op de stemming. De impact was het grootst bij mensen die de medicijnen hebben geslikt of geïnjecteerd kregen.

Behoedzaam met deze medicijnen

De resultaten zijn volgens Meijer een extra reden om voorzichtig met deze geneesmiddelen om te gaan. ‘De meeste dokters weten dit, maar niet alle dokters zijn zich er bewust van. Ik denk dat er ook dokters zijn die zeggen: ach, zo'n puffer kan geen kwaad. Het is goed dat die zich weer bewust worden van eventuele bijwerkingen en zo laag mogelijk doseren.’ 

Noemen van alle bijwerkingen

De hoogleraar wil niet dat mensen ‘onnodig angst wordt aangejaagd’. Hij vindt het logisch dat artsen niet alle bijwerkingen noemen. ‘Anders wil nooit meer iemand medicijnen.’ Wanneer mensen stoppen met puffers, kan dat ook leiden tot andere grote problemen. ‘Het zal bijvoorbeeld voor longontstekingen zorgen. Dat is al helemaal niet goed. Ongetwijfeld zijn er ook mensen die best zonder kunnen, of minder vaak. Maar het is in de praktijk niet eenvoudig om dat te bepalen voor iedere gebruiker.’ 

Bron: RTL Nieuws