Ontsteking in onderrug bij jongeren wordt vaak niet herkend

anp-huisarts.jpg

Een zesde van de jongeren met onbestemde chronische lage rugklachten, heeft een vorm van ontstekingsrugpijn die goed te behandelen is. Deze wordt echter niet herkend door de arts. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Lonneke van Hoeven en reumatoloog Angelique Weel.

Weel en Van Hoeven onderzochten bijna 600 patiënten die kampen met chronische rugpijn tussen de 18 en 45 jaar.

'Klachten gaan vanzelf over'

Jaarlijks melden zich ongeveer tweehonderd duizend patiënten tussen de 18 en 45 jaar bij de huisarts met chronische rugklachten. ‘Patiënten krijgen vaak te horen dat hun klachten vanzelf wel over gaan, slikken pijnstillers of worden naar de fysiotherapeut gestuurd’, vertelt Van Hoeven.

Eerder herkennen

‘Het is belangrijk dat huisartsen de aandoening eerder herkennen’, aldus Van Hoeven. Rotterdamse wetenschappers hebben een korte vragenlijst ontwikkeld die artsen kunnen gebruiken wanneer patiënten rugklachten hebben. De groep patiënten met reuma in de rug is daarmee tijdig te herkennen.

Onderzoekers gaan de komende tijd aan de slag met de vraag of de vragenlijst op lange termijn werkt. Als dit het geval is kan de lijst in de huisartsenpraktijk gebruikt worden.

Bron: de Volkskrant