background branding

Onnodige extra's van de zorgverzekering

Het is weer die tijd van het jaar dat we een keuze kunnen maken waar en hoe we verzekerd willen zijn. Een lastige en administratieve klus, maar goed kiezen kan je behoorlijk wat geld besparen.

We willen zo goed mogelijk verzekerd zijn - is dat dan automatisch het duurste aanvullende pakket, of zit dat vol onnodige extra's?

Lees meer: Mensen in instellingen vaak onnodig aanvullend verzekerd


Uitslag Testpanelonderzoek: Aanvullende zorgverzekering niet altijd nodigOverzicht: wat zit er allemaal in de basisverzekering?

Lees meer: Mensen in instellingen vaak onnodig aanvullend verzekerd

Scroll naar beneden voor een overzicht van vergelijkingssites ↓

Vooral bij de aanvullende verzekering kan het lonen om goed te kijken wat je nodig hebt. En het is dan zeker niet zo dat het hoogste pakket meteen het beste is. Terwijl veel mensen denken dat ze het duurste pakket moeten afsluiten, omdat ze bijvoorbeeld ouder worden en dus meer zorg gaan gebruiken. In die dure aanvullende pakketten zit echter ook heel vaak zorg die je niet gebruikt.

Te uitgebreid

De pakketten zijn vaak veel te uitgebreid, terwijl het verzekeren van wat je echt nodig hebt honderden euro's per jaar kan schelen. Zorg in de aanvullende zorgverzekering zou je kunnen zien als de extra zorg.

 

Het gaat dan bijvoorbeeld om de eigen bijdrage bij medicijnen of om tandartszorg. Dit is zeker zorg die mensen nodig hebben, maar het kan voordeliger zijn om het zelf te betalen of om bijvoorbeeld een losse tandartsverzekering te nemen in plaats van een duur pakket.

Bij het kiezen van een aanvullende zorgverzekering is het goed om te weten welke zorg er allemaal door de basisverzekering wordt vergoed. Die hoef je namelijk niet aanvullend te verzekeren. Dat is vaak meer dan mensen denken. Lees hier meer informatie over wat de basisverzekering dekt.

De basisverzekering is voor iedereen verplicht en is echt een solide verzekering. Er zit verschil in de premie tussen de verzekeraars en er valt ook heel wat te kiezen als het gaat om bijvoorbeeld een restitutiepolis of een naturapolis.

Extra zorg nodig

Er zijn ook mensen die extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze een handicap of een beperking hebben. Of omdat ze oud zijn geworden en ze niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen.

 

De mantelzorgers of mensen die de administratieve zaken waarnemen van deze mensen, sluiten vaak ook een aanvullende verzekering af. Ook hier geldt dat mensen dat vaak doen vanuit de veronderstelling dat mensen die extra zorg nodig hebben, goed verzekerd moeten zijn.

 

In Nederland is er voor deze groep mensen echter een ander vangnet: de Wet langdurige zorg (Wlz). Vanuit deze wet worden onder meer de instellingen en verpleeghuizen betaald. Mensen die onder de wet langdurige zorg vallen krijgen meer zorg vergoed dan mensen zonder Wlz-indicatie.

Zo wordt bijvoorbeeld in een verpleeghuis vaak de mondzorg, de tandarts dus, betaald door de instelling. Mensen die in een verpleeghuis verblijven waar dat gebeurt hoeven dus helemaal geen tandartsverzekering te hebben. Ze zullen hier geen aanspraak op doen.

Mensen worden vaak niet goed geïnformeerd over welke zorg er onder de Wlz valt en welke zorg niet. Dat komt omdat het een hele ingewikkelde kwestie is en vaak de instelling of de zorgverzekeraar ook niet goed weet wat er nou wel en wat er niet wordt vergoed vanuit de Wlz.

Mantelzorgers en zaakwaarnemers zouden eigenlijk bij de instelling moeten checken of een aanvullende zorgverzekering nodig is. Ook het verleden kan hier vaak duidelijkheid over geven. Is voor de persoon in de instelling beroep gedaan op de aanvullende zorgverzekering of niet? Heeft de persoon in de instelling bijvoorbeeld wel gebruik gemaakt van de fysiotherapeut, maar is dit niet via de aanvullende zorgverzekering betaald, dan wordt het dus uit de Wlz betaald.

Uitzonderingen

Er zijn zeker uitzonderingen. Er zijn natuurlijk zorgvormen die wel door de aanvullende zorgverzekering gedekt worden, ook voor mensen in een instelling. Het kan bijvoorbeeld dat de persoon in de instelling een bril nodig heeft, die uit de aanvullende verzekering betaald wordt en niet door de instelling.

Over het algemeen geldt echter dat mensen in een instelling meer zorg vergoed krijgen en dus minder behoefte hebben aan een aanvullende zorgverzekering.

Vergelijkingssites

Hieronder een lijst van vergelijkingssites die je kunnen helpen met het kiezen van de juiste zorgverzekering:

  • Consumentenbond
  • Hoyhoy
  • Independer
  • Poliswijzer
  • Pricewise
  • Zorgkiezer
  • Geld.nl

Forumreacties

11
  • Door Radar

Het is weer die tijd van het jaar dat we onze zorgpolissen bekijken. We willen allemaal zo goed mogelijk verzekerd zijn. Is dat automatisch het duurste aanvullende pakket, of zit dat vol onnodige extra's? http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/28-11-2016/onnodige-extras-van-de-zorgverzekering/ Maandag 28 november in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door MarcoA

Ben ik nou zo slim of................. Als iedereen (die het in het algemeen kunnen betalen) nu zijn aanvullende verzekeringen opzegt, zullen de kosten toch opgehoest moeten worden. Dus.............. volgend jaar premieverhoging voor iedereen, dus ook voorde mensen die het NIET kunnen betalen!

  • Door Elven

Ik hoor net dat de fysiotherapie voor chronische zijn 100% vergoed wordt. Zelf heb ik een chronische aandoening " reumatoide atritis" maar zelf in de aanvullende verzekering wotdt dit niet vergoed. Hoe kan dat?