Online kopen via Facebook en Marktplaats: waar moet je op letten?

marktplaats-fb-internetoplichting-780.jpg

Wil je concertkaartjes kopen via Facebook, of een tweedehands bank via Marktplaats? Word geen slachtoffer van internetoplichting! Radar sprak met Fleur van Eck, directeur van de Fraudehelpdesk.

Kijk ook het filmpje (scroll naar beneden) met tips met Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk.

1. Waar moet ik op letten als ik online iets koop op internet? Hoe voorkom ik Marktplaatsoplichting?

Zeker als het gaat om waardevolle producten, zoals smartphones, is het verstandig om alert te zijn. Houd onderstaande zaken in gedachten:

  • Bel met de verkoper of ga even langs;
  • Check hoe de aanbieder bekend staat en zoek via Google op de naam;
  • Kijk wat de verkoper nog meer aanbiedt;
  • Controleer de foto's bij de advertentie: Zijn deze zelfgemaakt of zijn ze overduidelijk gekopieerd?
  • Betaal liever niet met anonieme kanalen als Western Union, MoneyGram of Bitcoins. Gebruik bij voorkeur creditcard of PayPal, dan ben je in veel gevallen verzekerd;
  • Check of de gegevens van de verkoper  voorkomen in het bestand van de politie.

...En vergeet niet: als iets te mooi lijk om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

2. Hoe herken ik een nepwebshop?

Allereerst: laat je niet misleiden door een keurmerk of kvk-nummer. Fraudeurs kunnen eenvoudig een keurmerk namaken. Bovendien, stelt Van Eck: 'Veel oplichters schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel. Zo'n nummer zegt eigenlijk helemaal niks.'

Zoek via Google ook naar de officiële webshop en kijk goed naar de url. Is het een afgeleide van de winkel (bijvoorbeeld: bcc-aanbieding.nl)? Wees dan voorzichtig!

Om op de hoogte te blijven van webshopalerts kun je ook de site van Opgelicht?! in de gaten houden of de app downloaden.

3. Hoe voorkom ik identiteitsfraude?

Plaats geen foto's van identiteitsdocumenten (zoals een rijbewijs!) openbaar op internet en op sociale media, en stuur deze documenten ook niet zomaar door. Oplichters kunnen misbruik maken van jouw gegevens, bijvoorbeeld wanneer zij concertkaartjes verkopen via Facebook en als 'bewijsstuk' jouw id meesturen.

Wil je toch identiteitsdocumenten doorsturen, gebruik dan de kopie-id-app.

4. Waar moet ik op letten als ik concertkaartjes koop op Facebook?

Van Eck: 'Ons advies is: koop concertkaartjes liever niet via Facebook, maar via de officiële kanalen.' Wil je die kaartjes toch heel graag hebben, wees dan alert. Ook hier geldt: zoek de verkoper op voordat je ermee in zee gaat. Controleer het profiel van de aanbieder: staat het al lang online? Heeft het account veel vrienden? Check het bankrekeningnummer bij de politie.

Bron: Radar / Fraudehelpdesk

Bekijk op youtube.com