Onderzoek: 'Leven met PTSS wordt genormaliseerd door buddyhond'

26042022-hulphond-ptss.jpg

Mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben baat bij een speciaal opgeleide hulphond. Vooralsnog ontbrak het wetenschappelijk bewijs, maar nu kunnen onderzoekers aan de Politieacademie en de Radboud Universiteit de meerwaarde van een hulphond, ook wel buddyhond genoemd, met concrete data onderbouwen.

Al langer vertelden patiënten met de stoornis dat een hulphond hen hielp in hun leven. De politie gaf wetenschappers daarom de opdracht om dit te onderzoeken. Zij zagen dat een hulphond degene met PTSS rust en veiligheid geeft, en het vertrouwen vergroot. 'Door een buddyhond normaliseert het leven van iemand met PTSS aanmerkelijk', vertelt een van de onderzoekers Annika Smit.

Buddyhond vs. gezinshond

In het onderzoek zijn drie groepen met elkaar vergeleken: mensen met PTSS en een buddyhond, mensen met PTSS en een gezinshond en mensen zonder PTSS en een gezinshond. Tijdens testen registreerden de onderzoekers bij iedereen de hersenactiviteit. De hersenwaarden van iemand met PTSS schoven meer op naar de waarden van mensen zonder PTSS als zij een hulphond bij zich hadden. Een gezinshond gaf niet hetzelfde effect.

'Een buddyhond wekt iemand bijvoorbeeld bij nachtmerries', vertelt Smit. 'Daarnaast kan de buddyhond letterlijk contact blokkeren in situaties waar de spanning oploopt. Gewoon, door tussen de baas en de gesprekspartner te gaan staan.' Overigens kan een gezinshond ook helpen, voornamelijk door troost en warmte te bieden.

Proef: zestig politiemedewerkers kregen al hulphond

Bij de politie liep al langer een proef, waardoor zo'n zestig (voormalig) politiemedewerkers met PTSS een hulphond kregen. Vanwege het onderzoek gaat de politie een buddyhond inzetten als beleid. Gecertificeerde hulphonden zijn wel schaars, stelt de politie. Alleen mensen die de traumabehandeling hebben afgerond en nog steeds zware restschade ervaren, krijgen het dier aangeboden. Daarom laat de werkgever ook verder onderzoek doen naar de mogelijkheid om gezinshonden beperkt te trainen.

Bron: ANP