background branding

Onbetaald eerder op je werk moeten komen: mag dat van je gevraagd worden?

Werknemer Supermarkt

Moet jij eerder op je werk verschijnen om je om te kleden of de shiftoverdracht te regelen? Of moet je juist langer blijven om gezamenlijk de winkel te sluiten? Niet alle werkgevers betalen deze extra tijd uit. Mag je werkgever van je eisen dat je eerder naar je werk komt, terwijl je hier niet voor betaald krijgt?

Verplicht eerder aanwezig

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, je werkgever mag van je vragen om eerder op je werk te komen. Ook kan je leidinggevende vragen of je langer kunt blijven. Dit bevestigt een woordvoerder van de vakbond FNV. 

Maar als je werkgever je vraagt om eerder aanwezig te zijn of langer te blijven, dan is dit werktijd waarvoor je gecompenseerd moet worden. Die compensatie kan in de vorm van salaris, maar ook door extra vrije tijd of een andere compensatie. 

Vrijwillig aanwezig niet uitbetaald

Als je zelf besluit om eerder naar je werk te komen geldt dit niet en hoeft een werkgever dit niet te compenseren. De borrel na je werk wordt dus niet gecompenseerd. 

Wat als je wel onbetaald op je werk bent? 

Ben jij wel eerder aanwezig omdat je werkgever dit vraagt, maar krijg je hier niet voor betaald en wordt je ook niet op een andere manier gecompenseerd? Dan kun je het beste beginnen met het controleren van je arbeidscontract om te zien of hier iets vermeld staat over extra tijd. “Als je eerst je contract checkt, sta je vaak zekerder tegenover een meerdere”, legt een woordvoerder van Young & United, de jongerenbeweging binnen de FNV, uit. 

Als er niks in je arbeidscontract vermeld staat kun je alleen, of met een groepje collega’s, het gesprek aangaan met je werkgever. Het kan natuurlijk zo zijn dat je werkgever zelf ook nog niet op de hoogte was van het feit dat je gecompenseerd moet worden voor de extra tijd. 

“Vaak is het zo dat een leidinggevende, bijvoorbeeld in een supermarkt, zelf jong is en niet weet wat er in het contract staat”, zegt de woordvoerder van Young & United. Een gesprek met je werkgever hoeft dus nog geen confrontatie te zijn.