OM gaat exclusieve in beslag genomen designeritems te koop aanbieden

om-20190827.jpg

Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland biedt vanaf dinsdag exclusieve designeritems te koop aan op de veilingsite BVA Auctions. Het gaat om goederen als (zeer) dure kleding, tassen en schoenen die door OM, politie en FIOD in beslag zijn genomen bij criminelen en hun partners. Noord-Holland doet een pilot, maar de spullen zijn afkomstig uit het hele land.

De opbrengst vloeit naar de staatskas en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het schadeloosstellen van slachtoffers of om geld veilig te stellen dat een veroordeelde crimineel moet betalen.

Designeritems vielen niet op

Justitie veilt via BVA Auctions al jaren inbeslaggenomen boten, auto's en motoren. Ook designeritems werden al aangeboden, maar die vielen tot dusver niet erg op, meldt het OM. Er is hernieuwde aandacht voor duur designerspul bij opsporingsinstanties die doorzoekingen uitvoeren. Agenten van politie en FIOD krijgen een speciale training om dit soort goederen te herkennen. Na inbeslagname worden de spullen op echtheid onderzocht en getaxeerd.

Het OM maakt er een punt van criminelen in hun vermogen te raken en vindt dat ook hun partners moeten voelen dat misdaad niet mag lonen.

Bron: ANP