background branding

Om deze reden moet jij bakpapier niet hergebruiken

20221223bakpapier.png

Stel: de oven is warm en jij staat met je handen in het deeg voor koekjes. Wat blijkt: het bakpapier is op, maar in de oven ligt nog één verkleurd, gebruikt velletje. Ga je het hergebruiken?

Je doet er verstandig aan om altijd een nieuw velletje bakpapier te gebruiken. In dit artikel lees je waarom.

Bakpapier maakt invetten overbodig

Op het rooster onder je afbakbroodjes of als bodem in de cakevorm: bakpapier is bij veel koks en bakkers een geliefd product. Het bruine of witte papiertje voorkomt aangekoekt voedsel en maakt daarmee invetten overbodig. Én dat bespaart dan weer tijd. Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.

PFAS of siliconen in bakpapier

Bakpapier is namelijk speciaal bewerkt om in de oven te gebruiken. Daardoor heeft het vaak een coating van siliconen of PFAS. Siliconen zorgen ervoor dat het papier waterafstotend is. Door PFAS wordt het papier zowel vet- als waterafstotend. In sommige gevallen worden deze hulpstoffen toegevoegd tijdens het maakproces, maar er zijn ook fabrikanten die de stoffen achteraf als extra laag op het bakpapier aanbrengen. 

Dat betekent niet dat bakpapier onveilig is. Hoewel er hele kleine hoeveelheden bij eenmalig gebruik kunnen vrijkomen, zijn deze zó klein dat het niet meteen schadelijk is voor je gezondheid. 

Hoge temperaturen of hergebruik gevaarlijk

Zet je de oventemperatuur hoger dan de adviestemperatuur? Of gebruik je het papier een tweede keer? Dan kunnen deze stoffen wél in grotere maten vrijkomen. Het is dus verstandig om te checken tot welke temperatuur jouw bakpapier gebruikt kan worden. Staat er geen temperatuur aangegeven op de verpakking? Gebruik bakpapier dan nooit bij een temperatuur hoger dan 220 graden. Je vermijdt zo niet alleen het risico op het vrijkomen van stoffen, maar ook dat het papier in brand vliegt. Om diezelfde reden leg je het bakpapier ook niet tijdens het voorverwarmen in de oven. 

Bakpapier zonder PFAS of siliconen?

Advies van Joke Herremans, expert chemische stoffen bij Waarzitwatin: ‘Mocht je het risico liever niet willen lopen, er bestaat PFAS en siliconenvrij bakpapier.’ Helaas vervalt daarmee gelijk een stukje gemak; dit papier moet je namelijk wél invetten.

Bronnen: Waarzitwatin/ Voedingscentrum