background branding

Nieuwe sleepwet 'zonder wijzigingen' ingegaan

sleepwet-ingevoerd-01-05-2018.jpg

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) is ingevoerd zonder de beloofde aanpassingen. Op een later moment wordt de wet nog aangepast.

De wet, in de volksmond ook wel sleepwet genoemd, geeft toestemming aan inlichtingendiensten om af te luisteren en te hacken. Tijdens het referendum in maart stemde de meerderheid tegen de wet: Ruim 49 procent van de Nederlanders heeft tegen de sleepwet gestemd. Coalitiepartijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie beloofden dat de wet nog gewijzigd werd. Hierdoor zal de wet strenger worden met name op het gebied van informatie uitwisselen met buitenlandse diensten.

'De aanpassingen zijn te summier'

'De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is ingevoerd met zes extra garanties, die nu al van kracht zijn. Het kabinet komt zo snel mogelijk met een aantal wetswijzigingen, dit is toegezegd na het referendum van maart 2018', aldus de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom, geeft aan dat deze aanpassingen zijn toegevoegd zodat het lijkt dat de privacy is uitgebreid, maar eigenlijk zijn dit toezeggingen in de wet die al eerder gedaan waren. Maar één van de aanpassingen is toegepast en dat is hoe er met 'Bewaartermijn verzamelde gegevens' om wordt gegaan: Gegevens die de AIVD en de MIVD verzamelen van de kabel, mogen zij maximaal drie jaar bewaren. De Zwart is tevreden over deze aanpassing, maar vindt de totale aanpassingen te summier: 'We vinden dat er totaal geen tegemoetkoming is naar de waarde van het referendum.'

Geen van de punten die Bits of Freedom in Beterewet.nl heeft aangevraagd, zijn aangedragen. 'Wij vinden de zogenaamde aanpassingen totaal onvoldoende', zegt de Zwart.

Mogelijk een rechtszaak

Belangenorganisaties en bedrijven gaven eerder al aan dat ze naar de rechter zouden stappen als de wet ongewijzigd ingevoerd werd. Zij pleiten voor uitstelling van de wet totdat alle wijzigingen door zijn gevoerd. Nu hier geen sprake van is, is er een grote kans dat deze groep naar de rechter stapt. Eerder gingen de belangenorganisaties al een kort geding aan om ingang sleepwet op 1 mei te verhinderen.

Voor -en tegens sleepwet

In een debat tussen Rob Bertholee, directeur-generaal van de AIVD, en Quirine Eijkman, vice-voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, worden er antwoorden gegeven op vragen over de sleepwet.Het debat over de sleepwet

Bron: Nu.nl / Radar