background branding

Nieuwe borstreconstructie met vetcellen vanaf volgend jaar vergoed bij kanker

170230932_l.jpg

Borstreconstructie met eigen vetcellen zit vanaf 1 januari in de basisverzekering voor vrouwen die vanwege borstkanker of het borstkankergen hun borsten laten verwijderen. Sinds eind 2015 werd onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de ingreep, waaruit bleek dat er meer patiënttevredenheid en minder bijwerkingen zijn dan bij reconstructie met siliconen borstimplantaten.

Het Nederlands Zorginstituut heeft aan de hand van deze resultaten geoordeeld dat de ingreep ‘effectief’ is. Tot nu toe werd de operatie alleen vergoed voor patiënten die aan het onderzoek meewerkten. Vanaf 2023 komt de vergoeding voor alle vrouwen beschikbaar, met als voorwaarden dat zij goed worden ingelicht over voor- en nadelen, en ze de ingreep na amputatie vanwege borstkanker of het borstkankergen laten uitvoeren.

De ingreep wordt ook wel AFT of autologe vettransplantatie met externe weefselexpansie genoemd. Het is een operatietechniek waarbij de huid op de plek van de borst wordt opgerekt met een speciaal soort bh waarin een vacuümpomp zit verwerkt. Die moet minimaal 10 uur per dag gedragen worden. Wanneer er voldoende huid is opgerekt, wordt er in gemiddeld 3 tot 4 operaties eigen vet geplaatst om een nieuwe borst te vormen.

Nieuwe ingreep is voor meer mensen beschikbaar

Een reconstructie met eigen vetcellen wordt door de nieuwe operatietechniek mogelijk voor patiënten met minder lichaamsvet. Tot nu toe was vettransplantatie niet beschikbaar voor deze groep. Naar schatting komen jaarlijks tussen de 600 en 900 vrouwen voor de ingreep in aanmerking. ‘Omdat het dagelijks dragen van de expander behoorlijk wat discipline vergt en er ook meerdere operaties nodig zijn om de nieuwe borst of borsten met vetcellen op te bouwen, zal AFT niet de keuze zijn van iedere vrouw die ervoor in aanmerking komt’, stelt het Zorginstituut. Een voorwaarde voor het aanbieden van de ingreep is dat zorgverzekeraars en zorgverleners patiënten goed voorlichten over de mogelijkheden.

Vrouwen wordt nu vooral siliconen borstimplantaten aangeraden

In de uitzending van 12 december toonde Radar aan dat de voorlichting aan vrouwen die hun borsten laten verwijderen vaak sterk te wensen overlaat. De keus voor een reconstructie moet vaak in korte tijd worden gemaakt, en vrouwen voelen druk om voor siliconen implantaten te kiezen. Artsen blijken namelijk weinig opties te verkennen, en sommigen benoemen de mogelijkheid om geen implantaten te nemen zelfs helemaal niet. Radar ontving signalen over vrouwen die spijt kregen, bijvoorbeeld vanwege lichamelijke klachten. 

Veiligheid siliconen niet onomstotelijk bewezen

Siliconen borstimplantaten zijn niet onomstreden, omdat hun veiligheid vooralsnog niet onomstotelijk is bewezen, zo stelt epidemioloog Dick Bijl in de uitzending. ‘Mijn conclusie is dat deze borstimplantaten problemen hebben veroorzaakt, en dat die problemen zijn onderzocht maar niet definitief zijn opgelost’, aldus Bijl. Bij bepaalde specifieke implantaten is zelfs sprake van een aangetoond verband met een vorm van lymfeklierkanker.