background branding

Negatieve rente? Groeiende groep zet spaargeld 'toch maar veilig' op de bank

spaargeld-780.jpg

Wat doe jij met je spaargeld? We vroegen dit in 2016, en in 2022 weer. Opvallend is dat nu meer respondenten überhaupt spaargeld hebben. En dat meer mensen, ondanks de rentedaling naar 0% en zelfs negatieve rente op je spaartegoed, dat op de bank hebben staan. Minder mensen besteden hun spaargeld aan het aflossen van schulden. In het meest gunstige geval omdat ze die al afgelost hebben: sparen kost immers nog altijd minder dan rente betalen.

De groep die geen spaargeld heeft, is in vergelijking met de polluitslag in 2016 gehalveerd: van 8 procent naar 4 procent die zegt op dit moment geen spaargeld te hebben. Een paar mensen kiezen dit antwoord omdat zij niet willen aangeven waar het is, zo blijkt uit de toelichtingen: 'Het staat niet meer op de bank want die kunnen elk moment vallen. Waar ik heb wel heb??' De meesten binnen deze groep hebben echter daadwerkelijk geen spaargeld, omdat ze aan het einde van de week of maand niet genoeg overhouden. 'Met het salaris dat ik ontvang, heb ik niets over om te sparen. Zou wel leuk zijn als ik eens een reservepotje zou kunnen maken.'

Schuld: beter los je het af

Wie wel spaargeld heeft, maar ook schulden, doet er over het algemeen verstandig aan om de schulden af te lossen. Want met spaargeld op de bank verdien je niets, terwijl je over je schulden vaak (soms zelfs veel) rente betaalt. Zelfs je studieschuld met 0 procent rente kun je in veel gevallen beter aflossen.

Van de bijna 2500 pollrespondenten zegt 6 procent spaargeld te gebruiken om schulden af te lossen. Dat is bijna een halvering ten opzichte van 2016, toen 11 procent daar spaargeld voor gebruikte. Het zou kunnen dat een groot deel de schulden inmiddels heeft afgelost. Het is overigens wel altijd goed om een financiële reserve achter de hand te houden, geeft het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting, kortweg Nibud, aan. Op de site van het Nibud kun je berekenen hoeveel buffer je in jouw situatie nodig hebt, en hoe je die kunt opbouwen.

'Bankrekeningen zijn duur'

Verreweg de grootste groep (85%) heeft (een deel van) het spaargeld op de bank staan. Veel mensen geven het aan ze zich realiseren dat het weinig oplevert, en zelfs alleen maar kost: 'Er staat een bedragje op de bank om onverwachte kosten op te vangen maar echt spaargeld wordt op de bank alleen maar minder waard. Bankrekeningen zijn duur.' Toch kiezen mensen voor de veiligheid die de bank ze biedt: 'Ik ben van mening dat mijn geld veiliger is op de bank dan thuis onder het matras.'

Veilig op de bank, wel zonde!
- Deelnemer aan de poll

Anderen hebben een bankrekening voor de hypotheek. Voor sommigen is het extra zuur: 'Ik ben zelfstandig ondernemer en moet geld opzijzetten om de belasting te kunnen betalen. Leuk dat je daar straks dan ook nog over belast gaat worden of rente over mag gaan betalen.'

Beleggen: een goed idee?

Het percentage dat geld heeft belegd, is in de 2022-peiling gelijk aan 2016: 14 procent doet dat. Er zijn mensen die wel zouden willen beleggen, maar er te weinig vanaf weten. Wie meer wil leren over beleggen, kan dit stappenplan om te beginnen met beleggen volgen. Anderen zetten hun geld toch maar op de bank na een beleggingsavontuur dat niet het gewenste resultaat gaf: 'Slechte ervaringen met beleggen in 2008. Nu wordt het niets meer maar OOK niet minder (behalve dan door de inflatie).' Dat laatste punt is zeker een dingetje. Door de inflatie wordt ons spaargeld minder waard, want je kunt er minder voor kopen als alles duurder wordt. Lees in ons hulpartikel hoe je het beste kunt inspelen op de hoge inflatie.

Edelmetalen, onroerend goed, voorraden houdbaar voedsel en gereedschappen
- Polldeelnemer over eigen investeringen

Mensen die investeren in hun huis of spullen, die groep is met 2 procent afgenomen: van 17 procent in 2016 naar 15 procent nu. 'Investeren in edelmetalen, aankoop onroerend goed in buitenland, aankoop voorraden houdbaar voedsel en gereedschappen', licht iemand de eigen investeringen toe. We hebben ook een nieuwe categorie aan de antwoordopties toegevoegd dit jaar, het antwoord waar 2 procent voor heeft gekozen: zij investeren in crypto of NFT. NFT staat voor Non-Fungible Token; een niet-inwisselbaar eigendomscertificaat voor een digitaal, dus niet tastbaar object. Denk bijvoorbeeld aan een tweet of een meme, of lees het artikel van Radar over NFT's.

Aan crypto besteedde Radar al eerder aandacht. In deze uitzending laten we zien hoe makkelijk het is om zomaar je eigen cryptotoken te maken. Tel daarbij op dat dat de meerderheid van de cryptobezitters niet goed weet hoe crypto werkt, zoals uit ons eerdere onderzoek blijkt, en wees gewaarschuwd dat je je goed moet verdiepen voordat je iets aankoopt.

Investeren in jezelf

Overigens zijn er ook mensen die hun spaargeld wel investeren, maar niet in materiële zaken. Zij investeren bijvoorbeeld in een betere wereld, of zichzelf: 'Ik geef, net als andere jaren, aan goede doelen. Daarnaast investeer ik in studie en gezondheid.'

Over de poll over spaargeld

Aan de poll over spaargeld deden 2483 mensen mee, tussen 27 januari en 17 februari 2022. Wil je ook meedoen aan de vragenlijsten die wij zo'n twee keer per maand uitsturen? Meld je aan voor het Radar Testpanel via deze korte intake-vragenlijst, dan nodigen we jou voortaan ook uit.