Nauwelijks controle op het gebruik van slaapmedicatie

Huisartsen en apothekers laten steken vallen bij de controle op de gebruikers van de verslavingsgevoelige slaapmiddelen, in de volksmond ook wel vergoelijkend ‘pammetjes’ genoemd, oftewel benzodiazepines.

Maar liefst 70% van 16.000 ondervraagde gebruikers wordt nooit door hun arts of apotheker benaderd over het gebruik van de slaapmedicatie en bij 80% heeft de huisarts of apotheker nooit voorgesteld om te stoppen, zelfs niet als de medicatie langdurig gebruikt wordt. Dat blijkt uit een enquête van TROS Radar.

Opmerkelijk is dat de grootste groep van de gebruikers, namelijk 62%, de slaappillen langer dan 2 jaar slikt, terwijl er geen wetenschappelijk bewijs is dat de pillen langer dan 2 weken werken. De richtlijnen voor huisartsen schrijven een veel restrictiever beleid voor.

  • Mensen moeten worden aangemoedigd slechts een korte tijd te gebruiken.
  • Per keer zouden niet meer dan 5 tot 10 tabletten voorgeschreven moeten worden.
  • Er zouden geen automatische herhaalrecepten moeten worden verstrekt.

Dat er te weinig controle is op het gebruik van slaapmiddelen is zorgelijk want patiënten raken er gemakkelijk verslaafd aan. Benzodiazepines zijn even verslavend als heroïne maar veel gebruikers weten dit niet. 32% van de respondenten zegt nooit te zijn gewezen op de verslavingsgevoeligheid van de slaapmedicatie die ze gebruiken. Maar een groot deel heeft moeite met stoppen: 51% van de gebruikers geeft aan niet zelf te kunnen stoppen of daarover te twijfelen.

Vanavond in Radar vraagt Antoinette Hertsenberg een verklaring voor het gebrek aan controle aan Jako Burgers, hoofd van de afdeling richtlijnontwikkeling van het Nederlandse Huisartsen Genootschap.Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 49.012 Testpanelleden mee. Hiervan gebruiken 9093 leden op het moment van onderzoek slaapmedicatie. Daarnaast hebben 7514 leden in het verleden slaapmedicatie gebruikt. Het onderzoek heeft plaatsgevonden tussen 28 maart en 7 april. Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 140.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De resultaten worden gebruikt in het tv-programma Radar en/of de website trosradar.nl

© TROS Radar