background branding

Namaak merkartikel doorverkopen: is dit strafbaar?

780x439_nepproducten.jpg

'Ik heb een imitatie Chanelpiercing aangeboden op internet, nu krijg ik een bericht van een advocatenkantoor dat ik 1500 euro aan Chanel moet betalen', schrijft forumgebruiker 'Mxelemer'. Mag je namaak merkartikelen doorverkopen? Is dit strafbaar? Wat moet je doen als je zo'n brief krijgt? Radar beantwoordt 10 vragen over het doorverkopen van namaakartikelen.

We spraken hierover met Anneke van Kesteren, zij is jurist bij het Juridisch Loket en legt uit wat wetgeving hierover zegt. Ook belden we met Bjorn Grootswagers van SNB-React.

1. Mag je namaak merkartikelen doorverkopen als particulier?

Nee, dit is illegaal. Namaak merkartikelen mag je wel in bezit hebben, maar deze producten mag je niet te koop aanbieden. Wanneer je namaak merkartikelen aanbiedt, riskeer je een boete die je duizenden euro's kan kosten.

2. Welke wet wordt overtreden bij het doorverkopen van namaak merkartikelen?

3. Wie controleert de verkoop van namaak merkartikelen?

Merken schakelen bureaus in om dit te onderzoeken. Wanneer zij iets gevonden hebben, geven zij dit door aan een advocatenbureau dat voor het officiële merk werkt, of het merk zelf, zodat er stappen ondernomen kunnen worden.

4. Moet het merk op het namaak merkproduct staan?

Niet per se. Ieder merk heeft zijn eigen rechten. Sommige merken hebben ook patent op bijvoorbeeld de vorm van hun product. Wanneer je dus een namaak merkproduct verkoopt die de vorm heeft van het originele product, maar waar het merk niet op te zien is, is dit ook strafbaar.

5. Maakt het uit of je weet dat het product nagemaakt is?

Nee, dit maakt niet uit. Zodra je als particulier iets te koop aanbiedt op bijvoorbeeld Marktplaats heb je een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je de plicht hebt om te onderzoeken of je het product wel mag verkopen. Je bent dus ook strafbaar als je niet weet dat het product nagemaakt is.

6. Wat doen advertentiewebsites als Marktplaats om jou te waarschuwen voor het doorverkopen van namaak merkartikelen?

Er zijn bedrijven die het internet afspeuren om namaak merkartikelen op te sporen. Een voorbeeld hiervan is SNB-React. Zij hebben samen met veel advertentieswebsites een pagina opgesteld waarop precies te vinden is wat wel en niet mag. Bekijk hier de pagina van Marktplaats.

7. Wat zijn de consequenties als je de regels niet naleeft?

Wanneer je voor het eerst de fout in gaat krijg je een brief van een advocatenkantoor met een factuur en een onthoudingsverklaring. Een onthoudingsverklaring is een brief waarin de overtreding omschreven staat. Deze brief dien je te ondertekenen. Aan de hand van de eisen van de originele merkhouder en de hoeveelheid verkochte producten wordt de hoogte van de boete bepaald. In het voorbeeld op ons forum gaat het om een schadevergoeding van 1500 euro en 300 euro advocaatkosten.

8. In welke gevallen riskeer je een boete?

Je riskeert een boete als je producten aanbiedt die inbreuk maken op het intellectueel merkenrecht, auteursrecht, handelsnaamrecht of modellenrecht. Voorbeelden zijn: het verkopen van een namaak merkproduct, het gebruiken van een afbeelding of logo van een merkhouder, of merknamen in je advertentie gebruiken, anders dan de merknaam van het product waarmee je adverteert.

9. Hoe weet je of de boete die je krijgt echt is?

Je controleert het door de advertentiewebsite te bellen waar je je producten op hebt gezet. Ook kun je contact opnemen met het advocatenbureau waarvan je de boete hebt gekregen, of het Juridisch Loket. Wanneer je contact opneemt met het advocatenbureau, let er dan goed op of zij ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

10. Kun je onder de boete uitkomen?

In de meeste gevallen kun je niet onder de boete uitkomen. Je hebt drie keuzes: je kan de volledige boete betalen of je vecht het aan in de rechtbank, omdat je het er niet mee eens bent. Je kan echter ook een tegenvoorstel doen aan de advocaat als je écht niet op de hoogte was van de regelgeving. Het kan zijn dat de boete dan verlaagd wordt.

Tips

Kijk voordat je een product te koop aanbiedt goed naar de informatie die te vinden is op de advertentiewebsite. Bij twijfel kun je het product beter niet te koop aanbieden, de juridische kosten kunnen namelijk erg hoog oplopen. Besef dat je bij het kopen en verkopen van namaak merkproducten een misdrijf begaat.Radar Radio: luister gesprek met het Jurisch Loket.Forum: Bekijk topic van gebruiker Mxelemer