Muziek luisteren via je kraakbeen: wat zijn de voor- en nadelen?

muziek luisteren.jpg

Onderweg muziek luisteren doe je jarenlang door een 'gewone' koptelefoon of via zogenoemde in-ear oordopjes. Het kan tegenwoordig ook via een bone conduction hoofdtelefoon. De muziek komt dan 'binnen' via je kraakbeen.Radar zet de voors en tegens van deze techniek op een rijtje.

Zo werkt bone conduction-technologie

Muziek luisteren via je kraakbeen. Dat klinkt nogal futuristisch. Hoe het werkt? Bij hoofdtelefoons met bone conducttion-technologie komen geluidstrillingen binnen via de botstructuur van de schedel. Daar worden de trillingen naar het binnenoor geloosd, waarna de via de gehoorzenuw in de hersenen terecht komen. Vervolgens horen we het geluid. Hierbij worden de gehoorgang en het trommelvlies dus helemaal overgeslagen. 

Wat zijn de voordelen?

Deze technologie heeft een aantal voordelen. Allereerst zijn dit soort hoofdtelefoons draadloos, waardoor ze het bewegen niet in de weg zitten. Bovendien kunnen veel mensen die doof zijn aan één oor door een bone conduction koptelefoon weer in stereo geluiden horen. Daarbij zijn ze veiliger dan reguliere koptelefoons en in ear-oordopjes. Omdat de oren niet worden geblokkeerd, ben je je bewuster van omgevingsgeluid, wat vooral in het verkeer een voordeel is.

Dit zijn niet de enige voordelen. Bone conduction-koptelefoons zijn ook hygiënischer, omdat ze niet in je oor zitten. Als klap op de vuurpijl zijn ze ook nog waterdicht, wat andere koptelefoons doorgaans niet zijn. Zo kun je dus ook tijdens het zwemmen naar muziek luisteren.

Heeft het ook nadelen?

Veel voordelen dus, maar heeft de bone conduction-technologie ook nadelen? Ja, zeggen audiofielen. Zo zou het geluid wat vlakker en minder gedetailleerd zijn dan bij klassieke koptelefoons. Een andere klacht is dat je minder ‘in de muziek wordt getrokken, omdat bone conduction koptelefoon omgevingsgeluiden minder dempen. Toch zijn er ook audio-experts die vinden dat de technologie zodanig is verbeterd dat het geluid tegenwoordig prima te doen is.