background branding

Muziek luisteren met oordopjes of een koptelefoon: hoe voorkom je gehoorschade?

gehoorschade-koptelefoon-oordopjes-31012020.jpg

Steeds meer mensen lopen vroegtijdige gehoorschade op. Het luisteren van muziek blijkt één van de grootste boosdoeners. Van harde muziek op feestjes is al lang en breed bekend dat dit slecht is voor je oren, maar hoe zit het met muziek luisteren via oordopjes of een koptelefoon?

Langdurig naar muziek luisteren op laag volume via oortjes of koptelefoons, zou even schadelijk zijn als kort worden blootgesteld aan hele harde muziek, meldt RTL Nieuws. Moet je je zorgen gaan maken? Radar spreekt met consultant Lisanne de Regt van VeiligheidNL, de organisatie waar De Nationale Hoorstichting recentelijk mee is gefuseerd. 

Houd je aan waarschuwing muziekspeler

'Wij adviseren altijd om het geluid onder de 85 decibel te houden', stelt De Regt. Heel veel muziekspelers hebben hier een volumebegrenzer op ingesteld, omdat dit sinds 2013 verplicht is op basis van Europese normen. Volgens De Regt zou je zelfs acht uur per dag aan 85 decibel kunnen worden blootgesteld, zonder grote risico's op gehoorschade. Deze richtlijn is vastgesteld op basis van de Arbeidsomstandighedenwet. Daarin is afgesproken dat iemand in een werkweek van vijf dagen per week en acht uur per dag, niet constant mag worden blootgesteld aan méér dan 80 decibel. 

'Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat je oren af en toe rust nodig hebben, geef ze die dan ook', voegt De Regt toe.  

Als het goed is geeft het apparaat waar jij muziek op afspeelt dus aan wanneer het geluid te hard staat. Bij iPhones gebeurt dit aan de hand van kleuren (zie onderstaande afbeelding). 

volumebegrenzing-iphone-v3-31012020.jpg
Als de volumebalk van je iPhone geel wordt, staat je geluid te hard.

Geeft jouw apparaat geen volumegrens aan? Kijk dan even bij de instellingen of je dit kan inschakelen. 

'Het is niet zo dat je met de volumebegrenzing een garantie hebt dat je geen gehoorschade oploopt, het risico is alleen klein', stelt De Regt. Houd je volume in ieder geval onder de begrenzing, maar hoe lager hoe beter. 

Wat is veiliger: oordopjes of koptelefoon?

De volumebegrenzer maakt de risico's dus aanzienlijk kleiner, maar wat kan je nog meer doen om de kans op gehoorschade te verkleinen?

Om de risico's nog meer te beperken, moet je volgens VeiligheidNL gebruikmaken van een goede koptelefoon. 'Vooral een koptelefoon die goed afsluit en omgevingsgeluid beperkt', zegt De Regt. 'Als je veel omgevingsgeluid hoort, ga je het volume harder zetten, wat weer je oren binnenkomt.' 

Je kunt je voorstellen dat hoe dichter de geluidsbron op je oren zit, des te schadelijker het kan zijn. 'In ear-oordopjes zouden dus schadelijker kunnen zijn. Tegelijkertijd is het wel zo dat als ze gewoon goed in je oren zitten en je weinig omgevingsgeluid hebt, je de muziek niet zo hard hoeft te zette', legt De Regt uit. 

Het allerveiligste blijken koptelefoons met 'noise cancelling'. 'Hiermee wordt het omgevingsgeluid bijna volledig weggenomen. Maar ook zonder noise cancelling kan je gewoon veilig naar muziek luisteren.' 

Neem gehoorschade serieus

Ondanks dat je met bovenstaande tips de risico's kan verkleinen, moet je voorzichtig blijven. Ook andere factoren zijn van invloed. Je leeftijd, of je al gehoorschade hebt en hoe gevoelig je oren zijn spelen ook een rol. Gehoorschade is onomkeerbaar, dus je moet er alles aan doen om dit te voorkomen. 

Op de website van VeiligheidNL vind je meerdere hoortesten, waarmee je kan testen of jij last hebt van gehoorschade