background branding

Multifocalebrillentest

Voor 45 of 99 euro een multifocale bril. Iedere avond komen de reclamespotjes voorbij op tv. Hoe is de kwaliteit van online bestelde varifocale brillen? Radar testte vijf verschillende aanbieders met drie consumenten en drie experts.

Brillen zijn big business. In de Nederlandse brillenmarkt gaat jaarlijks 1 miljard euro om. Ieder jaar komen er zo’n 100.000 nieuwe brildragers bij in vergrijzend Nederland. Opticiens hadden lang het rijk alleen, maar toen kwamen prijsvechters als Hans Anders, Pearle en Specsavers op de markt. En nu schieten online brilbedrijven als paddenstoelen uit de grond. Geen dure winkels of personeel en lage prijzen voor hun brillen.

Waar voor je geld?

Radar is benieuwd of je als consument waar voor je geld krijgt als je online een multifocale bril bestelt. In de brillenwinkel betaal je al snel 400 tot 800 euro, maar hoe zit het met de prijsvechters, waar je tussen de 57,50 en 218 euro betaalt?

Wat is een multifocale bril?

Een multifocale bril is een technisch hoogstandje. Je kunt met één bril zowel in de verte kijken als dichtbij lezen. De overgang loopt moeiteloos in elkaar over. Je hoeft dus niet steeds van bril te wisselen, want er zitten verschillende sterktes in één glas. Multifocale brilglazen zijn lastiger te maken dan enkelvoudige brillen, waar het gehele glas dezelfde sterkte heeft. Bij een multifocale bril kan sneller iets misgaan met de glazen dan wanneer je een leesbril uitkiest of een bril om alleen veraf te kijken. Alles moet kloppen: de afstelling, de sterktes en de kwaliteit van de glazen. En het wordt nog spannender als je een hoge sterkte of cilinder hebt.

Waarom is een bril zo duur?

RTLZ becijferde waarom een bril vaak zo duur is. Bij brillenketen GrandVision (bekend van Pearle en EyeWish Groeneveld) gaat 25 procent van de aanschafprijs op aan inkoopkosten voor montuur en glazen en ruim 50 procent gaat naar verkoop en marketingkosten. Voor een bekende merknaam als Ray Ban of Chanel betaal je meer dan voor een merkloze bril of huismerk. En ook in de brillenglazen heb je goedkope kunststofglazen en hele dure exemplaren van 650 euro per stuk. Kun je online een goede en betaalbare multifocale bril op sterkte bestellen? Is dat een goedkoop alternatief of een kat in de zak?

Betalen voor maatwerk

Bij brillenwinkels zit een groot deel van de prijs in de tijd, persoonlijke aandacht en maatwerk die een opticien besteedt aan de klant zoals het uitkiezen van een geschikt montuur, inmeten glazen en het afpassen van de bril aan jouw gezicht. Een bril mag niet knellen of afzakken. Ook moet het brandpunt recht voor je pupil staan en moet de cilinder in de juiste stand staan.

Duur of goedkoop: wat is het verschil?

Bij een online bestelde bril zijn de prijzen lager, omdat de bril niet speciaal afgepast wordt aan jouw hoofd. Online winkels kopen grote volumes in, en het materiaal is vaak goedkoop en komt uit Azië. Bekende brillenmerken – vaak afkomstig uit Italië en Zwitserland (zoals marktleiders Luxottica en Safilo) – hanteren hogere prijzen.

Ook zitten er grote kwaliteitsverschillen in de glazen en de gebruikte coatings (ontspiegeling, kraswerend). Dat verklaart bovendien een deel het prijsverschil. Een dure bril is niet automatisch beter dan een goedkope bril. Belangrijk is dat de oogmeting klopt en dat de glazen goed geslepen worden.  

Hoe vaak draag je je bril?

Als je een bril uitzoekt moet de eerste vraag zijn: hoe vaak draag je een bril en waarvoor gebruik je 'm? Heb je een bril de hele dag op of lees je af en toe een menukaart of televisiegids? Zet je hem ’s avonds een uurtje op om televisie te kijken? Of zit je acht uur per dag achter een computer? Of zit je veel op de weg? Dit zorgt voor een andere belasting van de ogen.

Je kunt  overigens je ogen niet verpesten of beschadigen als je niet de juiste brilsterkte draagt. Je krijgt er hooguit hoofdpijn van of de bril is niet comfortabel in het gebruik.

Kwaliteit of prijs doorslaggevend

Hans van der List, een expert in deze brillentest, vergelijkt het kopen van een bril met  een auto. 'Als je er eentje nodig hebt voor een paar boodschappen, dan hoeft die niet duur te zijn. Dan is er niets mis met een goedkoop tweedehands autootje. Maar rijd je 100.000 kilometer per jaar, dan kies je snel voor een luxere auto. Met een bril is dat hetzelfde. Hoe vaak gebruik je hem? En maak je dan een keuze voor kwaliteit of is vooral de prijs doorslaggevend.'

Vertekening en onscherpte

Bij een multifocale bril kan er sprake zijn van vertekening of onscherpte. Ook is de juiste positionering van de multifocale glazen in een montuur van groot belang. Het middelpunt van een pupil moet in het midden van het brillenglas zitten, anders kun je last krijgen van een nauwer beeldveld of onscherpte in één van de ogen.

Oogmeting bij optometrist

Radar zette een oproep op de site: briltesters gezocht. We selecteren drie proefpersonen met plus- en minglazen die al jaren een multifocale bril dragen. Je ogen en hersens moeten namelijk wennen aan zo’n bril. Daniel Heynen en Pieter Pongs zijn met hun sterktes gemiddelde brildragers en Elise Uytdewilligen heeft vrij sterke glazen nodig.  Radar stuurt ze eerst naar een erkende optometrist voor een uitgebreide oogmeting.

De 14 geteste brillen in de Radar multifocalebrillentest

Met dit brilrecept bestellen we bij vijf aanbieders op basis van hun voorkeuren een huismerk montuur van kunststof (acetaat) met standaard glazen en een normaal gezichtsveld:  

  • Brillen24.nl  (prijzen tussen 149,90 en 189,90 euro)
  • Brilerbij.nl (218 euro per bril. Daar bovenop komt 12,21 euro voor verzending en gebruik creditcard)
  • Charlie Temple (57,50 euro per bril)
  • Eyelove (prijzen tussen 95 en 99 euro per bril
  • Mister Spex (prijzen tussen 156,85 en 159,85 euro)

We laten bewust de bekende brillenketens buiten de test. De multifocale brillen van Charlie Temple met premium glazen zijn het goedkoopst en kosten 57,50 euro per stuk. De multifocale brillen van Brilerbij.nl zijn het duurst. We betalen 218 euro per bril. Dit bedrijf rekent als enige bijkomende kosten voor verzending en het gebruik van een creditcard (de totaalprijs komt dan op 230,21 euro per bril).

Eyelove eigen oogmeting

Bij Eyelove kun je niet online een multifocale bril bestellen. De consumenten moeten zelf naar de winkel. Eyelove hanteert een eigen oogmeting en die wijkt (licht) af van de oogmeting van de optometrist. Tester Elise Uytdewilligen heeft + 5.75 aan haar rechteroog + 6.50 aan haar linkeroog. De meetapparatuur bij Eyelove raakt ervan in de war en uiteindelijk mogen we alsnog een multifocale bril bestellen op basis van haar brilrecept.

Bril niet leverbaar

Mister Spex kan helaas geen bril op maat maken voor Elise. Hun multifocale brillen gaan  niet verder dan +6.00 of -6.00. Uiteindelijk houden we 14 brillen over. De testers weten naast Eyelove niet welke andere leveranciers meedoen in onze test en wat de brillen kosten. Alle merkjes zijn afgeplakt en ze krijgen merkloze brillenkokers thuis gestuurd.

Hoofdpijn en niet kunnen lezen

De drie testpersonen moeten elke bril een week dragen. Dat lukt niet in alle gevallen. Sommige brillen zitten knap beroerd. Ze knellen, zakken af, en de proefpersonen krijgen er hoofdpijn van. Pieter kan met drie brillen (Capuno van Brillen24.nl, Jacksonville van Charlie Temple en Trevor van Mister Spex) nauwelijks lezen. Ook Daniel heeft één bril (Daan van Brilerbij.nl) waarmee lezen onmogelijk mee is.

Winnaar volgens de consumenten

Onze drie testers hebben een paar favorieten:

  • Elise geeft Nizza van Brillen24.nl een 9. De bril kost 189,90;
  • Pieter geeft Brown van Eyelove een 8 en rekende 99 euro af;
  • Daniel heeft twee brillen die allebei een 8 krijgen. Doppler van Eyelove voor 95 euro en Monza van Brillen24.nl met een prijs van 149,90 euro.  

Verliezers volgens de consumenten

Ons testpanel geeft een paar brillen een onvoldoende:

  • Pieter geeft twee brillen een vier. Jacksonville van Charlie Temple, die kost 57,50 euro en Trevor van Mister Spex met een prijs van 159,85 euro
  • Daniel geeft een 4 aan Daan van Brilerbij.nl die 218 euro kost en met bijkomende kosten 230,21 euro.
  • Elise geeft een 5 aan Charlie van Charlie Temple die 57,50 euro kost. Ze vindt de glazen veel te dik, waardoor het montuur zwaar is en afzakt bij het lezen.

Drie experts

Radar laat vervolgens de brillen onderzoeken door drie experts:

Riens Gort, optometrist, 50 jaar werkzaam in het brillenvak en lid van de Geschillencommissie Optiek.

Hans van der List, optometrist, opticien en ook lid van de Geschillencommissie Optiek. Hij zal in deze test vooral letten op of de sterkte van de glazen klopt met het brilrecept.

En Ton Juffermans, met een kleine 40 jaar ervaring in de optiekbranche.

Het drietal bekijkt de kwaliteit van het montuur, de glazen, de technische specificaties, zoals: kloppen de geleverde glazen met het brilrecept? Hoe is de pasvorm van de bril? En: kan het testpanel goed kijken en lezen met de bril? Ook kijken ze naar het optische middelpunt, de pupildistantie, centrering, oogafstand en inslijphoogte. De drie experts komen op basis van hun bevindingen tot een ander rijtje winnaars dan de consumenten:

Winnaars volgens de drie experts

  • Gillian van Charlie Temple krijgt het hoogste cijfer van de experts: een zes. De bril kost 57,50 euro en is één van de goedkoopste in de test.
  • Brown van Eyelove met een prijs van 99 euro krijgt een 5,5. De glazen zijn iets te breed ingeslepen en de bril zakt af, waardoor die een iets lager cijfer krijgt.
  • Op de derde plek eindigen drie brillen met een 5: Dark Brown van Mister Spex met een prijs van 156,85 euro. De Pacific en Jakarta zijn allebei afkomstig van Brilerbij.nl en kosten 218 euro per stuk. Met verzendkosten en betaling per creditcard kom je op een totaalprijs van 230,21 per bril. Dit zijn de duurste brillen in de test.

Verliezers volgens de experts

Vier brillen krijgen van de deskundigen een 2: het laagste cijfer.

  • Capuno van Brillen24.nl die 149,90 euro kost;
  • Daan van Brilerbij.nl van 218 euro (met bijkomende kosten 230,21 euro);
  • Jacksonville en Charlie, beide van Charlie Temple. De brillen kosten 57,50 euro per stuk. En zijn het goedkoopst in deze test.

Bekijk de volledige uitslag (.pdf)

Commentaar van de experts

Volgens de drie experts is op alle veertien onderzochte brillen iets aan te merken en zouden ze niet zo afgeleverd mogen worden aan een consument. Daarom krijgen alle brillen vrij lage rapportcijfers. Er is maar één bril (Gillian van Charlie Temple) die een voldoende (6) scoort. De sterkte klopt behoorlijk, maar er zit te weinig curve in het montuur met als gevolg een verminderde ontspiegeling. Jakarta van Brilerbij.nl is technisch een prachtige bril, de glazen zijn goed, de sterkte is goed, maar het montuur is vrij klein waardoor Elise tegen de randen aankijkt en dat als onprettig ervaart. Elise draagt de bril niet graag en daarom krijgt het exemplaar een 5.

Geen standaardmaat

Doordat je de multifocale bril online bestelt, kun je hem in de meeste gevallen niet uitgebreid passen of uitproberen. Hooguit online met een foto van je eigen gezicht of een pasexemplaar met vensterglazen.

De brilmaat overnemen uit je huidige bril is geen oplossing. Bij de ene bril is  een neusbrug van 17 mm beduidend smaller dan een andere bril met exact dezelfde maatvoering. Uit deze test blijkt dat een aantal monturen niet optimaal passen op het gezicht van de consument.

Bij aflevering wordt de bril ook niet speciaal afgesteld op jouw gezicht. Hierdoor zitten veel testbrillen niet goed: ze knellen, zakken af, pootjes zijn te lang of de neusbrug is te smal (zoals bij Piccard van Eyelove of Monza van Brillen24.nl). Elise heeft in een Eyelove-filiaal zelf model Piccard uitgezocht en gepast. Desondanks zit de bril als ze hem langer dan vijf minuten op heeft oncomfortabel. Ze geeft de bril een zesje.

Proefmodel

Brilerbij.nl stuurt als enige leverancier gratis een proefmodel met vensterglas, die je thuis kunt uitproberen. Vervolgens moet je een selfie maken met deze bril en een bankpas onder je neus, zodat Brilerbij.nl de juiste hoogte van de multifocale glazen kan vaststellen.  Maar je merkt pas echt hoe een bril zit als je hem langer op je neus hebt dan een paar minuten.

Bij Mister Spex kun je ook gratis vier monturen thuis passen en het bedrijf levert een voucher voor één gratis brilaanpassing bij een opticien. Het aantal adressen (15) is echter beperkt: een paar opticiens in de omgeving van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en één in Nijmegen. Daar heb je weinig aan als je zoals Pieter en Daniel in Limburg woont.

Leesgedeelte grotendeels weggeslepen

Volgens onze experts is er ook een hoop mis met hoe de glazen zijn geslepen en in het montuur zijn geplaatst. Ze controleren met een topsterktemeter elk brillenglas. Klopt de sterkte met het brilrecept? Zit het centrum juist voor de pupil, zit het leesgedeelte op de goede hoogte en hoe zit het met eventuele vertekening? Bij twee brillen (Capuno van Brillen24.nl en Daan van Brilerbij.nl) is het leesgedeelte grotendeels weggeslepen, waardoor lezen onmogelijk is. Daarom veel lage cijfers (2).

Hele glas gedraaid

Elise gaf Nizza een 9, maar als ze van de experts een leestest moet doen, blijkt het leesgedeelte in het linkerglas niet op de juiste plaats te zitten. Ze moet haar linkeroog dicht knijpen om prettig te kunnen lezen. Daarom geven de experts de bril een 4. Volgens Ton Juffermans lijkt het of over het ronde felblauwe montuur Jacksonville van Charlie Temple een vrachtwagen heen is gereden. 'Het hele glas is gedraaid. Ze hebben het nog proberen te herstellen; met een tang is geprobeerd het glas te verdraaien en daarbij is het montuur beschadigd. Daarnaast kan Pieter er niet mee lezen. Hij wordt er duizelig van.' Deze bril krijgt ook een 2 van de experts.

Te dikke glazen

Charlie van Charlie Temple is lelijk door de veel te dikke glazen. Elise moet de zware bril vasthouden met lezen anders zakt die van haar neus. Ton Juffermans: 'De glazen zijn zo ongelooflijk dik gemaakt, wat met deze hedendaagse techniek helemaal niet meer nodig is. En ze hebben de glazen niet eens schoongemaakt toen ze in het montuur werden geplaatst, het slijpsel zit er nog in.' Deze bril krijgt ook een 2.

Bijbetalen voor dunnere glazen

Alle aanbieders konden extra dunne glazen aanbieden, mits je flink bijbetaalt. Bij Brilerbij.nl hadden we in eerste instantie het montuur Babylon op het oog, maar vanwege de hoge sterkte van Elise krijgen we het advies om 65 euro extra te betalen voor extra dunne glazen (1.67) of we kunnen zonder bijbetaling kiezen voor een kleiner montuur (Jakarta). Dan vallen de glazen automatisch dunner uit. We gaan voor de goedkoopste optie, een kleiner montuur met standaardglazen. Brillen24.nl kan voor bril Nizza ook extra dunne glazen leveren als we 90 euro extra betalen. Dat doen we niet.  

Mister Spex stuurt na onze bestelling voor Daniel en Pieter meteen een mail: of we vanuit optische overwegingen niet willen kiezen voor dunnere glazen? De premiumglazen (brekingsindex 1.67) kosten 109,95 euro extra per paar en de comfortglazen (brekingsindex van 1.60) kosten 59,95 euro per paar extra. Op de site staan ook nog premium plus glazen die 199,95 euro per paar extra kosten. We kiezen ook hier voor standaardglazen. Als we voor de duurste glazen, het maximale gezichtsveld en een extra coating zouden kiezen kost de Trevor ineens 589,70 euro in plaats van 159,85. Ook bij Charlie Temple kun je kiezen voor een breder gezichtsveld (elite + 40 euro), extra dun glas (+25 euro) glas en dan kost Gillian 135 euro in plaats van 57,50 euro.

'Multifocaal? Dan niet online bestellen!'

Riens Gort zegt: 'Ik durf uit te spreken dat ik vind dat het niet kan dat je een multifocale bril online bestelt. Je zal wel gewone brillen online kunnen bestellen of leesbrillen, maar een multifocale bril is te complex. Dat gaat niet online. Over het algemeen heb je daar dan minder plezier mee.'

Niet één uitblinker

Uit onze test blijkt dat er niet één leverancier uitblinkt in het leveren van goede of slechte multifocale brillen. De ervaringen van de consumenten en experts lopen uiteen. Het is mazzel als je online een goede multifocale bril bestelt, die als gegoten zit op jouw hoofd en waarbij de glazen optimaal geslepen zijn. Je kunt dus geluk of pech hebben.

Ons testpanel mocht als tegenprestatie hun testbrillen houden. Het gros zal echter nooit meer gedragen worden, omdat ze niet lekker zitten of omdat ze er niet goed mee konden kijken of lezen. En dat is toch wel de voornaamste reden waarom je een bril draagt.

Nieuwe brillen voor testers

We vroegen de vijf brilbedrijven om een reactie op onze test. Charlie Temple heeft onze drie testers een nieuwe bril aangeboden. Ook Eyelove vindt klanttevredenheid belangrijk en geeft tester Elise gratis een nieuw montuur. Brilerbij.nl biedt Daniel ook kosteloos een nieuw montuur met nieuwe glazen. En Mister Spex gaat bril Trevor met de rare vertekening verder onderzoeken. De reactie van Brillen24.nl ontbreekt. Het bedrijf heeft  niet gereageerd op onze mails en bij de klantenservice kregen we nooit iemand aan de lijn, ondanks ruim drie keer een kwartier wachten.

Reactie: Brilerbij
Reactie: Charlie Temple
Reactie: Eyelove
Reactie: Mister Spex

Bril retour sturen?

Radar heeft niet getest of je de brillen makkelijk kunt terugsturen en je je geld terug krijgt. De brilverkopers vermelden het volgende over de retourprocedure:

Brilerbij.nl geeft de volgende garantie op multifocale glazen. 'Elke klant heeft recht op 2 maanden wengarantie en 1 jaar ‘kwaliteitbrilerbijgarantie’, indien de klant niet kan wennen aan de multifocale glazen heeft deze het recht om ze terug te sturen en 2 brillen onder garantie te ontvangen 1 leesbril en 1 bril voor afstand.'

Bij Brillen24 kun je als je niet tevreden bent de bril binnen 30 dagen op eigen kosten terugsturen naar  hun kantoor in België en je hebt alleen recht op garantie als je een brilvoorschrift hebt toegevoegd.

Charlie Temple schrijft over je retourrecht: 'Omdat we op basis van de jou doorgegeven sterkte een bril vervaardigden (maatwerk) kun je geen beroep doen op het wettelijke herroepingsrecht, dit omdat maatwerk producten hiervoor zijn uitgezonderd. Maar omdat we service belangrijk vinden mag je jouw product altijd binnen 30 dagen na ontvangst terugsturen.'

Mister Spex garandeert 'een 30-daagse 'niet goed geld terug' garantie op al onze producten, inclusief brillen die speciaal op uw sterkte zijn verglaasd. Mocht u met de bestelde producten niet tevreden zijn of voldoen ze niet aan uw verwachtingen, dan heeft u vanaf het moment van ontvangst van de bestelling 30 dagen de tijd om de producten gratis terug te sturen. Wij boeken het aankoopbedrag dan terug naar uw rekening.'

Bij Eyelove krijg je alleen geld terug als de bril technisch niet goed is. Zoals dat de bril niet conform recept is gemaakt of de brilsterkte niet correct is opgemeten en zichtklachten ontstaan. Elises montuur knelt bij de neusbrug en pootjes. Ze krijgt een nieuw montuur.  Of de Eyelove opticien die eens in de twee weken aanwezig is bij de diverse verkooppunten moet dit probleem kunnen verhelpen.

Lees de reacties van de brilverkopers

Reactie: Brilerbij
Reactie: Charlie Temple
Reactie: Eyelove
Reactie: Mister Spex

Meer over