Morfine-achtige pijnstiller oxycodon vaker geslikt

medicijn00.jpg

Nederlanders slikten in 2016 vier keer zo veel van een zware pijnstiller als acht jaar daarvoor. De gevaren worden onderschat, aldus dagblad Trouw.

In 2016 namen 440.000 mensen het middel oxycodon, blijkt uit nog ongepubliceerde cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Dat waren er 90.000 meer dan het jaar daarvoor. Al sinds 2008 groeit het gebruik van deze pijnstiller, maar nog nooit zo sterk.

Wanneer wordt oxycodon gebruikt?

Oxycodon is een morfine-achtige pijnstiller die pijnprikkels in het centrale zenuwstelsel onderdrukt. Als een lichter medicijn, zoals paracetamol of diclofenac, de pijn niet onderdrukt, komen deze middelen in beeld. 'Oxycodon mag dan beter werken, de bijwerkingen kunnen ook heftiger zijn, waarschuwt Albert Dahan, hoogleraar pijnbestrijding bij het Leids UMC.'

Een mogelijke verklaring voor de groei is dat ziekenhuisverblijven de laatste jaren steeds korter zijn geworden. Daardoor krijgen patiënten meer pijnstillers mee naar huis.

Ook vaker gebruik van andere pijnstillers

Ook het gebruik van de krachtige pijnstiller fentanyl neemt toe. Vorig jaar werd het middel, onder meer gebruikt na operaties en bij kankerpatiënten, ruim 121.000 keer verstrekt. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2008.

Het aantal morfinegebruikers is redelijk stabiel. Het afgelopen jaar werd het 95.800 keer verstrekt, iets vaker ten opzichte van 2015.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw