background branding

Moet er altijd een Nederlandse gebruiksaanwijzing bij een product zitten?

Handleiding

Nieuwe producten worden met een gebruiksaanwijzing of handleiding geleverd. Meestal is dit een boekje met de instructies in allerlei talen. Moet Nederlands hier altijd tussen staan? Of is Engels voldoende?

Gebruiksaanwijzing moet Nederlands zijn

In de gebruiksaanwijzing vind je informatie over hoe je het product in elkaar zet, hoe je het installeert, hoe je het product repareert, hoe je het dient te gebruiken en hoe je het moet onderhouden. 

We vragen aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of deze informatie altijd in het Nederlands beschikbaar moet zijn. Een woordvoerder vertelt: “In Europese wetgeving staat dat de gebruiksaanwijzing in de officiële taal van de lidstaat moet worden opgesteld waar dit product op de markt wordt aangeboden. Voor Nederland betekent dit dat er een handleiding in het Nederlands moet zijn.”

Het korte antwoord is dus ja, er moet een Nederlandse handleiding bij een product geleverd worden. 

Ook buitenlandse webshops 

Dit geldt ook wanneer je iets besteld bij een buitenlandse webshop. De woordvoerder vertelt verder: “Als iets voor de Nederlandse markt wordt aangeboden, ondanks dat de leverancier buiten Nederland, of zelfs buiten Europa zit, moet de leverancier in principe voldoen aan de eisen die wij als lidstaat stellen.”

“Wanneer je bij een website besteld die zich niet op de Nederlandse markt richt, dan hoeft dit uiteraard niet”, aldus de woordvoerder. 

Handleiding mag ook digitaal

De handleiding hoeft overigens niet fysiek bij het product geleverd te worden, een online handleiding volstaat ook. Steeds meer bedrijven besparen op handleidingen door ze digitaal op hun website aan te bieden. Dit is voldoende. 

Als er geen fysieke Nederlandse gebruiksaanwijzing bij je product wordt geleverd, betekent dit dus niet automatisch dat de winkelier de regels overtreedt. Dit speelt pas als er online ook geen Nederlandse informatie beschikbaar is. 

Meer over