background branding

Middelen tegen malaria teruggehaald uit apotheken en groothandels

medicijnen_vakantie_123rf_780.jpg

Farmaceuten Teva en Sandoz halen hun medicijnen tegen malaria terug uit Nederlandse groothandels en apotheken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft daartoe verzocht.

Reden voor het terughalen is het knoeien met onderzoeksgegevens. Dat zou gebeurd zijn bij het indienen van de vergunningsaanvraag.

Generieke medicijnen

De medicijnen waar het om gaat zijn de generieke middelen Atovaquon/Proguanil HCl Sandoz en Atovaquon/Proguanil Teva.

'Generiek' wil zeggen dat het middel dezelfde werkzame stof bevat als het merkmedicijn dat oorspronkelijk op de markt is gebracht. Voordat het generieke middel verkocht mag worden, is echter wel een gelijkwaardigheidsonderzoek verplicht. Volgens internationale toezichthouders heeft Semler, het bedrijf in Bangalore dat dit onderzoek uitvoerde, bloedmonsters 'verwisseld en gemanipuleerd'.

Werkzaamheid en veiligheid

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) stelt dat er geen aanwijzingen dat er iets mis is met de werkzaamheid en veiligheid van deze producten. De directeuren van de twee farmaceutische bedrijven in kwestie durven op dit vlak niets te garanderen.

Directeur Hennie Henrichs van Teva Pharma Nederland: 'Of het de juiste werking heeft kan en durf ik nu niet meer te zeggen. Er moeten eerst nieuwe studies komen.' Hij zegt niets te weten van gesjoemel met onderzoeksgegevens. 'Als je een bedrijf inschakelt dat gespecialiseerd is in deze onderzoeken, hoop je dat het volgens de regels gebeurt.'

Sandoz-directeur Rene van Doorn kan ook geen garanties geven, zolang er geen nieuw onderzoek is. 'Maar ik heb geen twijfels over de effectiviteit van dit product,' voegt hij eraan toe. 'We hebben geen aanwijzingen dat er iets mis mee is.'

Volgens het college zijn er voldoende andere medicijnen tegen malaria beschikbaar.

Kuur afmaken

Per jaar gebruiken plusminus 100.000 Nederlanders een malariamedicijn. In zo'n 50% van de gevallen is dat een van de genoemde middelen. Hun adviseert het CBG de kuur altijd af te maken. 'Als u hiermee stopt, loopt u het risico om malaria te krijgen', zegt de instantie.

Sandoz en Teva zijn zo'n drie jaar op de Nederlandse markt.

Bron: ANP