Met melk, zwart of... groen? Hoe je duurzaam koffie drinkt

21-9-1-koffie-duurzaam-milieu-drinken-koffiebonen-keurmerk-ANP-40514691195531198_m.jpg

Voor een kop koffie van 125 milliliter is 130 liter water nodig. Zoveel kost het namelijk om 7 gram gebrande bonen te produceren. Dat is slechts een van de manieren waarop koffie een grote invloed heeft op het klimaat. Hoe kun je nu blijven genieten van een zwarte oppepper terwijl je je ecologische voetafdruk klein houdt? Radar zocht het uit.

Om te beginnen een tip die voor een beter milieu én betere smaak zorgt. Als je een pot filterkoffie maakt, zet het apparaat dan uit zodra het klaar is. Om de koffie heet te houden, kun je hem beter in een thermoskan gieten dan op de gloeiende plaat laten staan. Zo verbruik je minder energie en blijft de smaak behouden. 

Koffie verkeerd is verkeerd

Als je je klimaatimpact in één keer flink wil verminderen, kies er dan voor om je koffie zonder melk te drinken. Zuivel is namelijk zwaar belastend voor het milieu. Milieu Centraal berekent dat een kop koffie verkeerd, ook wel caffè latte genoemd, gelijkstaat aan veertien espresso’s, omdat hij uit twee derde melk bestaat. Als je koffiemelk in huis wilt houden voor bezoek, dan is het efficiënter om cupjes te kopen dan een flesje, want dat moet je misschien weggooien als het over datum is. 

Afmeten is duurzamer

Net zoals melkcups beter kunnen zijn dan een fles, kunnen koffiecups beter zijn dan een groot pak (gemalen) bonen. Hetzelfde geldt voor pads. Daarmee zet je namelijk nooit méér koffie dan je nodig hebt, dus hoef je geen kostbaar bakkie weg te gooien. Dat kan veel schelen, want 60 procent van alle drank die we weggooien is koffie of thee. 

Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het gft. Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg, zegt Milieu Centraal. Voor koffiepadmachines zijn ook producten met melk te koop (cappuccino, latte, chocolademelk). Hierin zit een plastic houder. Ook hebben ze een plastic couting. Daarom mag dit product alleen bij het restafval worden weggegooid.

Beter nog dan zulke instantkoffie is een bak filterkoffie zetten waarbij je precies afmeet hoeveel je nodig gaat hebben. Je kunt met normale koffiekopjes van 125 milliliter water in je machine gieten, gevolgd door evenzovele schepjes gemalen bonen, waarmee je precies uitkomt op hoeveel bakkies je wilt drinken. Naderhand kun je de koffiedrab en -filters bij het gft-afval gooien. 

Keurmerken

Er zijn natuurlijk verschillende keurmerken die de duurzaamheid en arbeidsomstandigheden van koffieteelt beoordelen. Op welk van die twee de nadruk ligt, verschilt per keurmerk. Je kunt daarom kijken naar de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal, of het overzicht van duurzame koffie van ASN Bank

Beter buiten de deur

Ten slotte kun je ook buitenshuis zorgen dat je koffie drinkt met minimale impact, namelijk door een eigen koffiebeker mee te nemen. Die verslaat op lange termijn de papieren wegwerpbekertjes in duurzaamheid. Met zestig keer vullen heb je de milieubelasting van een roestvrijstalen beker eruit gedronken; met 25 keer als het om een beker gaat van hard plastic of siliconen. Bovendien krijg je steeds vaker korting als je een eigen beker meeneemt!

Bron: Milieu Centraal, Douwe Egberts, Knack