background branding

Men weet niet wat te doen na contact met brandrups of berenklauw

berenklauw-aanraking-180618.jpg

Mensen weten vaak niet wat ze moeten doen als ze in aanraking zijn gekomen met de eikenprocessierups of met een berenklauw. Ook bij de beet van een teek of een insect weten ze niet hoe ze moeten handelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

De eikenprocessierups zorgt dit jaar al vroeg voor veel overlast door het warme weer. Na aanraking krijgen mensen enorme jeuk en huidirritatie. Acht van de tien Nederlanders heeft volgens het onderzoek echter geen idee wat ze dan moeten doen. Dat geldt ook voor als ze in contact zijn gekomen met een berenklauw. Deze plant ook kan behoorlijke huidirritatie en ook brandblaren veroorzaken.

Wat moet je doen na aanraking met de plant of rups?

Het Rode Kruis benadrukt dat het na contact met een berenklauw belangrijk is om de huid te spoelen met lauw water en zeep. Om blaren te voorkomen mag de huid niet worden blootgesteld aan UV-licht (zonlicht en zonnebanklicht). Als de huid uitgebreid in aanraking is gekomen met de plant of wanneer er blaarvorming ontstaat, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Bij aanraking met de eikenprocessierups moeten de brandharen van de huid verwijderd worden met plakband of kleefpleisters. Het is belangrijk om niet te krabben of wrijven. Spoel de huid en/of ogen goed met lauw water. Indien de brandharen ook in kleding zijn gekomen, moet de gedragen kleding gewassen worden op minstens 60 ºC.

Het bedrijf Civity heeft een digitaal meldpunt gelanceerd waar mensen het kunnen laten weten wanneer zij eikenprocessierupsen hebben gesignaleerd.

Ook weinig kennis over insectenbeet

Mensen denken wel vaak te weten wat te doen bij een insectenbeet. Bij de enquête gaven ze echter het verkeerde antwoord. Slechts 6 procent weet hoe te handelen bij een insectenbeet.

Voor meer informatie kun je de EHBO-app raadplegen. Hier is te vinden wat de juiste handelswijze is.

Bron: ANP / Rode Kruis