background branding

Meer studies in het Engels

studiesengels_780_2608.jpg

Dit studiejaar wordt het merendeel van alle opleidingen aan Nederlandse universiteiten volledig in het Engels gegeven. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Volgens die krant wordt 60 procent van de 1632 opleidingen aan de dertien Nederlandse universiteiten dit jaar in het Engels aangeboden. Voor masteropleidingen ligt dit percentage nog hoger: meer dan 70 procent. Ruim de helft van de masterstudenten volgde vorig jaar een studie in het Engels. Bij bacheloropleidingen geldt dit voor een op de vijf, maar ook daar neemt het gebruik van het Engels toe.

Geen steenkolen-Engels en commerciële redenen

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) hierover om advies gevraagd, zei ze vrijdag. Volgens haar zijn er twee voorwaarden om in het Engels te doceren. Er mag geen steenkolenengels worden gebruikt en het mag niet zo zijn dat er alleen om commerciële redenen in het Engels les wordt gegeven, dus alleen maar om meer internationale studenten te trekken. Nederlands blijft op de universiteit gebruikt worden. 'Het kan niet zo zijn dat er alleen nog onderwijs in het Engels wordt gegeven.'

Internationale aansluiting

Universiteiten kiezen voor het aanbieden van studies in het Engels in de hoop beter aan te sluiten op de internationale academische wereld te en om te kunnen concurreren met buitenlandse universiteiten. Ook vormt het een middel om meer buitenlandse studenten aan te trekken.

Voorzitter Jan Sinnige van studentenorganisatie ISO laakt de ontwikkeling. 'Een Chinese student levert voor een universiteit meer op dan een Nederlandse. Financiële prikkels zijn nu aanlokkelijker dan een goed gesprek over de toegevoegde waarde van Engels in het hoger onderwijs. Hierdoor gaat het debat meer om kortzichtige, creatieve zelfbedruiping van universiteiten die verblind worden door keiharde dollars en yens. In plaats van een gesprek over de maatschappelijk toegevoegde waarde.'

Bron: ANP