Meer statiegeld, grotere stimulans om blikjes in te leveren? 35% denkt van wel

Blikjes

Aangezien er jaarlijks voor miljoenen euro’s aan statiegeld blijft liggen, was Radar benieuwd of 15 cent genoeg geld is om blikjes in te leveren. Ruim de helft vindt het genoeg, 35 procent ziet liever een hoger bedrag. Zo blijkt uit onze poll. 

Helft vindt statiegeld genoeg

Eerder deze maand werd bekend dat er in 2022 voor 87 miljoen euro aan statiegeld is blijven liggen. Dit bedrag gaat alleen over kleine flesjes met 15 cent statiegeld en grote plastic flessen met 25 cent statiegeld. Aangezien het statiegeld op blikjes pas halverwege 2023 is ingevoerd, zijn daar nog geen cijfers over bekend.

Vandaar dat Radar benieuwd was of 15 cent statiegeld genoeg reden is om blikjes in te leveren. We zetten dan ook de volgende vraag online: Vind jij 15 cent statiegeld genoeg om je blikjes in te leveren?

In totaal reageerden 2.355 mensen op deze poll. Meer dan de helft van hen (57 procent) vindt 15 cent inderdaad voldoende om statiegeldblikjes in te leveren, 35 procent vindt het onvoldoende en 9 procent koop nooit blikjes. 

Liever meer statiegeld

Aangezien uit een eerder poll bleek dat 12 procent zijn of haar blikjes niet inlevert, waren we ook benieuwd welk statiegeldbedrag mensen minimaal willen ontvangen om blikjes in te leveren. De antwoorden op deze vraag zijn wisselend. Zo zou 12 procent van de deelnemers blikjes ook inleveren als er geen statiegeld op zou zitten, 5 procent doet het voor 5 cent en 9 procent voor 10 cent. 

31 procent van de deelnemers geeft aan minimaal 15 cent statiegeld op blikjes te willen, het bedrag dat er nu op zit. 21 procent ziet liever het bedrag dat ook op grote plastic flessen zit (25 cent).

Voor 11 procent van de deelnemers is 50 cent pas genoeg om blikjes in te leveren. 6 procent wil zelfs meer dan dat. 

Zit ook geen statiegeld op papier

Deelnemers die blikjes voor minder of geen statiegeld zouden inleveren, vinden het scheiden van afval belangrijk en willen iets goeds doen voor het milieu. Zo vertelt een deelnemer: “Ik doe het vooral om het milieu te sparen, ik hoef daar geen geld voor.” 

“Ik ben al blij dat het gerecycled wordt, plastic en papier leveren we ook in zonder statiegeld”, laat een ander weten. 

In eerste instantie moet je ook meer betalen

Het grootste deel van de deelnemers is tevreden over het statiegeldbedrag: 15 cent is voor hen genoeg reden om hun blikjes in te leveren. “Ik weet niet of als je het statiegeld hoger maakt, het meer oplevert”, laat een deelnemer bijvoorbeeld weten. 

“Als statiegeld hoger wordt, schrik je van het bedrag dat je bij aankoop moet betalen”, vertelt een ander. 

Net zo veel statiegeld als op grote plastic flessen

Toch zijn er ook veel mensen die het statiegeld op blikjes graag gelijk zouden trekken met het statiegeld op grote plastic flessen. Zij vinden het niet alleen overzichtelijk dat het bedrag dan overal hetzelfde is. Ze verwijzen ook naar Duitsland waar dit bedrag goed schijnt te werken. 

“In Duitsland geldt al jaren een statiegeldbeleid van 25 cent op blik en plastic flessen, zowel groot als klein. Daar zie je doorgaans ook geen flessen en blikjes op straat liggen”, aldus een deelnemer. 

“Waarom zou je onderscheid maken?”, vraagt een ander zich af. “Gewoon een vaste prijs maakt het allemaal een stuk makkelijker en meer mensen zullen blikjes en kleine flessen inleveren samen met grote flessen.”

Meer statiegeld, grotere stimulans?

Deelnemers die meer statiegeld op blikjes willen, denken dat dat een grotere stimulans is om blikjes in te leveren. “Bij 50 cent is de prikkel om ze in te leveren veel groter”, vertelt een deelnemer bijvoorbeeld. 

“Misschien dat men bij 50 cent statiegeld eerder beseft dat het weggooien van een blikje letterlijk geld kost.” Iemand anders vertelt: “Een euro statiegeld per blikje zal zeker bijdragen tot inleveren. Vind je desondanks toch blikjes op straat, loont het de moeite om het op te rapen.”

Meer over