background branding

Meer hoop op genezing voor lymfeklierkankerpatiënt

Er is meer hoop op genezing voor patiënten met de ernstige ziekte lymfeklierkanker. Na het AMC in Amsterdam en het UMC Utrecht, heeft nu ook UMC Groningen een patiënt succesvol behandeld met een nieuwe experimentele therapie. Daarbij worden de afweercellen van de patiënt genetisch veranderd.

Volgens de wetenschappers zijn de cellen zodanig aangepast dat ze de lymfeklierkankercellen herkennen en vernietigen. En met succes. De patiënt maakt het volgens het universitair ziekenhuis, naar omstandigheden, goed. Het gaat om een behandeling voor patiënten met een agressieve vorm van lymfeklierkanker voor wie chemotherapieën of een stamceltransplantatie geen soelaas bieden.

Tot nu toe 4 patiënten behandeld

In de Verenigde Staten zijn al ongeveer honderd lymfeklierkanketpatiënnten behandeld met deze techniek. In Nederland gaat het om vier patiënten. Tom van Meerten, hematoloog bij het UMCG, verwacht dat er nu snel andere patiënten zullen volgen. 'Het is op dit moment een experimentele behandeling, die alleen mag worden uitgevoerd in wetenschappelijk verband.'

Naar verwachting kan de nieuwe behandeling in de toekomst ook bij andere soorten kanker als lymfatische leukemie, dikke darmkanker en hoofd/hals kanker, worden toegepast.

Bron: ANP