Medipoint levert aangepaste meubelen te laat

Ongeneeslijk ziek zijn, is al een last. Als de zorgproducten die je hard nodig hebt om het leven iets comfortabeler te maken, ook nog eens maanden op zich laten wachten, zorgt dit voor veel frustratie en ongemak. Medipoint, een zorgwinkel die hulpmiddelen levert aan zieken en ouderen, laat patiënten weken en soms zelfs maanden wachten.

En er zijn meer klachten over zorgwinkel Medipoint. Wat gaat Medipoint doen om deze problemen op te lossen?

4 maanden heb je niet, als ALS-patiënt

Maarten uit Nijmegen lijdt aan de spierziekte ALS en heeft slechte ervaringen met Medipoint. Hij heeft een aangepaste sta-op-stoel nodig omdat hij, door het uitvallen van zijn spieren, niet de stabiliteit heeft zelf rechtop te zitten. Zonder een goede stoel die op zijn lichaam is afgesteld, heeft hij pijn. Omdat hij door zijn ziekte snel achteruit gaat, is het van belang dat hulpmiddelen zijn aangepast op de meest actuele situatie. Medipoint laat hem maar liefst vier maanden wachten, tijd die je als ALS-patiënt helemaal niet hebt. Waardoor  Maarten op het moment van levering door zijn progressieve ziekte alweer in een ander stadium zit.

10 maanden wachten op sta-op-stoel

Ook Nancy uit Rijen heeft slechte ervaringen met Medipoint. Zij is al vijf jaar klant bij Medipoint maar moet nog steeds haar medische verhaal delen wanneer zij een product bestelt. Zij heeft de ziekte MS, waardoor haar lichaam langzaam verlamd raakt. Een doorligmatras of aangepaste sta-op-stoel zijn voor haar noodzakelijk om comfortabel haar leven te leiden. Dat zij 10 maanden moet wachten op een aangepaste sta-op-stoel, vindt ze onbegrijpelijk. Nancy is van mening dat de communicatie binnen het bedrijf niet juist verloopt. Na vijf jaar zou Medipoint wel moeten weten wat haar situatie is en ervoor moeten zorgen dat noodzakelijke zorgproducten snel geleverd worden. Toch moet zij telkens opnieuw haar hele verhaal vertellen. Een structureel, pijnlijk en confronterend proces.

Waar ligt het probleem?

Directeur Marcel Timmen van Spierziekten Nederland legt uit dat verzekeraars contracten hebben met de leveranciers van zorgproducten. Dit zorgt ervoor dat de klant de regie verliest over de procedure en niet zelf voor een aanbieder kan kiezen. Daarnaast betaalt de zorgverzekeraar de zorgwinkels. Hierdoor kan de klant geen druk uitoefenen op de aanbieder door te dreigen met het weigeren van betalen. Hierdoor voelen zorgwinkels weinig druk om goede service en hulpmiddelen te leveren.

Oplossingen?

Hoe kan dit in de toekomst verbeterd worden? Marcel Timmen heeft hier een aantal ideeën over:

  1. Een maximale levertijd vaststellen aan de levering van zorgproducten.
  2. Boetes uitdelen wanneer zorgwinkels zich niet houden aan deze levertijd.
  3. Een centraal punt oprichten waar klanten met klachten kunnen aankloppen.

Medipoint reageert in de studio

René Martens, directeur van Medipoint, geeft uitleg in de studio. Ten eerste biedt hij zijn excuses aan. Hij noemt het 'schandalig' dat de gedupeerden zo'n lange tijd hebben moeten wachten op hun hulpmiddelen. Daarom belooft hij het in de toekomst beter te doen. Dit zegt hij te gaan bereiken met behulp van een contactpersoon per klant, zodat van elke klant de persoonlijke situatie bekend is en Medipoint op diens behoeften kan inspelen.

Daarnaast legt hij uit dat de regelgeving sinds 2018 veranderd is, waardoor verzekerden keuzevrijheid hebben op het gebied van hulpmiddelenleveranciers. Verzekeraars hebben namelijk contracten met verschillende leveranciers, waardoor dit mogelijk is.

Medipoint is op de avond van deze uitzending extra lang telefonisch te bereiken. Telefoonnummer: 088 10 20 100.