Medicijnencheck

Ouderdom komt met gebreken. Veel 65-plussers hebben allerlei kwaaltjes en slikken daarvoor behoorlijk wat medicijnen. Soms slikken ze dagelijks wel meer dan 5 pillen voor verschillende chronische aandoeningen. Maar wie houdt dit medicijngebruik eigenlijk in de gaten?

Uit een onderzoek onder de leden van de grootste senioren organisatie Unie KBO is gebleken dat maar liefst 96% van de ondervraagde 65-plussers slikt gemiddeld 5 pillen per dag. Slechts 37% van de apothekers vraagt welke medicijnen 65-plussers slikken. Nog minder artsen (22%) checkt bij hun oudere patiënten hoeveel medicijnen ze innemen. Het gevolg is dat er jaarlijks ongeveer 16.000 ouderen in het ziekenhuis worden opgenomen met medicijn gerelateerde problemen. 

Meneer Makaske heeft het aan den lijve ondervonden. Jarenlang slikte hij 6 pillen per dag voor meerdere chronische aandoeningen. Dat bleek er 1 teveel. Jarenlang slikte hij Actonel, een medicijn voor zijn osteoporose dat botontkalking tegen moet gaan. Sindsdien nam ook de pijn in zijn gewrichten toe. Meneer Makaske wist echter niet dat het een bijwerking is van het medicijn. Meneer Makaske kon steeds minder. Zitten en lopen deed hem zeer en zijn kwaliteit van leven nam steeds verder af. Toen de pijn onhoudbaar werd, wendde hij zich tot de osteoporose stichting. Daar werd ontdekt dat meneer Makaske al die jaren last heeft van ernstige bijwerkingen. Onder begeleiding van zijn arts is hij met het medicijn gestopt en sindsdien gaat het stukken beter.Medicijngebruik ouderen

Ouderen lijken soms bedolven te worden onder de medicijnen en soms blijken die pillen ook nog eens overbodig te zijn. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik heeft daarom, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, een onderzoek gedaan onder 399 ouderen.

Samen met de Proeftuin Farmacie Groningen heeft ze het medicatiegebruik van 399 bejaarden onder de loep genomen. De uitkomst was schokkend. Er werden meer dan 650 doseringen aangepast en 362 medicijnen geschrapt. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik schat in dat het een besparing van ongeveer 100 miljoen euro oplevert als de 65-plussers die meer dan vijf pillen per dag slikken voor chronische aandoeningen, jaarlijks een medicatie-beoordeling zouden krijgen. Richtlijn

Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vindt het belangrijk dat het medicijngebruik vaker gecheckt wordt bij ouderen die meer dan 5 pillen per dag slikken voor chronische aandoeningen. Samen met onder andere de beroepsvereniging van de klinische geriaters (de NVKG) en de Orde van medisch specialisten is door NHG een richtlijn opgesteld voor ouderen in deze risicogroep.  

Deze richtlijn schrijft dat de patiënt, arts, apotheker, verpleegkundigen en verzorgenden samen moeten kijken naar het gebruik van medicijnen. Vooral als iemand door verschillende specialisten wordt behandeld. ‘Het risico op reacties tussen de medicijnen of bijwerkingen is groter als verschillende artsen niet goed op de hoogte zijn van elkaars voorschriften. Ook kunnen artsen zo gespecialiseerd zijn in hun vakgebied dat zij niet op de hoogte zijn van het belang van de medicijnen die voor een andere aandoening voorgeschreven zijn.’

Een jaarlijkse medicatie-check lijkt daarom zo gek nog niet. Waarom gebeurt het dan niet? Volgens het NHG is de richtlijn alleen uit te voeren als er geld wordt vrijgemaakt. Artsen hebben het al druk genoeg en er is gewoonweg niet genoeg tijd. ‘Als iedereen boven de 65 die vijf of meer pillen per dag slikken voor chronische aandoeningen eens per jaar een medicatie-check zou krijgen, heb je 200 extra huisartsen en 350 extra apothekers nodig.’

Forumreacties

12
  • Door Radar

Ouderdom komt met gebreken. Veel 65-plussers met chronische aandoeningen slikken behoorlijk wat medicijnen, soms wel meer dan 5 pillen per dag, jarenlang. Maar wordt er wel goed genoeg in de gaten gehouden of de medicijnen nog in de juiste dosis worden toegediend? En of ze niet overbodig zijn geworden? Maandag 3 december in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1.

  • Door rozemarijntje

niet alleen 65+ en als je een goed contact met je dokter heb,wat ik heb,dan overleg je regelmatig,

  • Door Chocomelk

Ouderdom komt met gebreken. Veel 65-plussers met chronische aandoeningen slikken behoorlijk wat medicijnen, soms wel meer dan 5 pillen per dag, jarenlang. Maar wordt er wel goed genoeg in de gaten gehouden of de medicijnen nog in de juiste dosis worden toegediend? En of ze niet overbodig zijn geworden? Maandag 3 december in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1.
Nee het word niet goed genoeg in de gaten gehouden en al helemaal niet als je bij meerdere specialisten loopt. Ken iemand die moest dagelijks 12 pillen slikken, komt bij cardioloog terecht en er konden plots 7 pillen vanaf dagelijks, ging veel beter met die persoon zonder die 7 pillen als voorheen.