background branding

'Matje dat liesbreuk verhelpt veroorzaakt veel pijn'

arts-pijn-na-liesbreuk-te-verhelpen-171117.jpg

Een paar honderd patiënten hebben jaarlijks na een liesbreukoperatie zo veel pijn dat ze er niet meer door kunnen werken. Chirurg in opleiding Willem Zwaans heeft ontdekt dat het matje waarmee de liesbreuk wordt verholpen vaak de boosdoener is. Door dat matje weg te halen vermindert of verdwijnt de pijn bij twee derde van de patiënten, meldt de Volkskrant.

Zwaans, die deels werkzaam is in het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven, promoveert vrijdag op het onderzoek. Het gaat om patiënten met een zwakke plek in de buikwand. Bij de operatie wordt de buikwand verstevigd met een kunststof matje.

2 tot 6 procent krijgt ernstige pijnklachten

Na de operatie krijgt 2 tot 6 procent van de patiënten ernstige pijnklachten. Zwaans concludeert dat zij te maken hebben met zogenoemde 'matpijn'. Volgens de arts zouden landelijk gezien per jaar honderd tot tweehonderd patiënten baat kunnen hebben bij het verwijderen van dat matje.

Radar maakte eerder een tweedelige reportage over problemen met verschillende soorten implantaten:Mandarijnennetje als implantaat: Goedkeuring implantaten is een farce

Bron: ANP MediaWatch/ De Volkskrant