background branding

Mag je voor het afrekenen iets eten in de supermarkt?

Foto Boodschappen

Tijdens het winkelen een banaan voor je kind pellen, of alvast een koekje uit het pak in je winkelwagen proeven. Is dat strafbaar, of gewoon niet zo netjes? Wanneer knijpt de winkel een oogje dicht en wanneer ben je aan het stelen? Radar vroeg het de grote supermarkten.

Wat zegt de wet?

Het lijkt onschuldig om even een druif uit de bak te pakken terwijl je in de rij voor de kassa staat. Als je het juridisch bekijkt, eet je dan simpelweg iets wat (nog) niet van jou is. ”Als je in een winkel honger hebt en helemaal geen risico wilt lopen, reken je eerst netjes de druif, het sneetje brood of koekje af”, zegt Jan Pieter Verkennis van het Juridisch Loket tegen het AD."

Je eet immers iets dat (nog) niet van jou is, daarvoor moet je eerst betalen. ”Word je toch overvallen door plotselinge honger, vraag dan aan een medewerker of je alvast een hapje mag nemen voor je afrekent”, zegt Verkennis.

Huisregels in supermarkten

Juridische gevolgen daar gelaten heeft elke supermarkt ook eigen huisregels. Die beschrijven vaak voor de hand liggende regels, bijvoorbeeld dat je geen huisdieren mee naar binnen mag nemen of niet zomaar mag filmen. Niet eten of drinken valt bij de meeste grote supermarkten onder die huisregels. We vroegen woordvoerders van een grote supermarktketens hoe zij deze regel toepassen.

Jumbo: “We zien dit gebeuren bij ouders met kleinere kinderen die bijvoorbeeld een banaan eten tijdens het winkelen’’, aldus een woordvoerder. "Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om verpakkingen te openen en deze in de winkel te laten liggen. Als een klant iets wil proeven, dan helpt een medewerker graag.’’

Aldi: “Nee, je mag bij ALDI-producten niet opeten of proeven voordat ze zijn afgerekend. Dat geldt voor iedereen, zonder uitzonderingen.”

Albert Heijn: “Zolang klanten netjes aan de kassa betalen is het goed.’’ 

Plus: “De formele regel is dat er niet gegeten en gedronken mag worden, maar het hangt natuurlijk ook van de situatie af. Wanneer er aantoonbaar iemand met diabetes acuut suiker nodig heeft gaan we daar natuurlijk coulant mee om.

Net zoals dat wanneer een kindje alvast een krentenbol uit het zakje krijgt er daar heus niet meteen een groot probleem van wordt gemaakt.

Wat we vaker zien is dat de losse broodjes van tevoren opgegeten worden. Het is voor de winkel dan heel moeilijk om te controleren of iemand de intentie heeft om wel te gaan betalen. Daarom is dit in de winkel niet toegestaan en kan een klant daarop aangesproken worden,” aldus een woordvoerder.

Logisch nadenken

Ondanks dat er per supermarkt verschil zit in hoe ze met deze situatie omgaan, het is dus niet aangeraden fruit te eten en daarna pas te wegen. Of je tanden in een donut bij de bakkersafdeling zetten, omdat je het niet kon laten. Bij de meeste supermarkten geldt: logisch nadenken en netjes afrekenen, dan is er niet zoveel aan de hand.