background branding

Mag je eenden en andere vogels voeren?

eenden-vogels-voeren-780.jpg

Eenden en andere vogels voeren, mag dat eigenlijk wel? En hoe doe je dat op een verantwoorde manier? De Vogelbescherming geeft antwoord.

Voor de één is het een gezellige activiteit met (klein)kinderen, voor de ander vooral een manier om snel van zakken oud brood af te komen: eendjes voeren. En vogels die eten komen halen in je tuin, dat levert natuurlijk een vrolijk tafereel op. Maar hoe leuk of handig het ook is om vogeltjes van voedsel te voorzien, het is niet altijd even goed voor de dieren, of voor de omgeving.

Volgens de website van de Vogelbescherming zitten er nadelen aan het voeren van eenden en andere vogels, maar ook voordelen. En de nadelen kun je teniet doen door verantwoord te voeren.

Vogels voeren is in het algemeen dan ook toegestaan. Soms zien gemeenten zich genoodzaakt om hierop een uitzondering te maken en een plaatselijk verbod in te stellen.

Hieronder zetten we de voors en tegens op een rij, en vertellen we welke tips de Vogelbescherming geeft.

Nadelen van het voeren van vogels

Wat is erop tegen om eenden en andere vogels van eten te voorzien?

  • Eenden voeren is niet nodig. Ze kunnen prima zelf eten vinden, zoals gras en waterplanten.
  • Brood is, zeker in grote hoeveelheden, niet gezond voor vogels. Het bevat te veel zout en het is te eenzijdig, waardoor ze andere voedingsstoffen missen.
  • Brood dat overblijft is een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers. Daardoor gaat de waterkwaliteit dus achteruit.
  • Overtollig brood trekt ratten en muizen aan. Ook komen er andere vogels op af, zoals kauwen en meeuwen, die andere vogels verdringen en/of soms zorgen voor overlast in de wijk.
  • Tuinvogels moet je evenmin overmatig voeren. Ook hier geldt dat voer-overschot ongedierte kan aantrekken en de verspreiding van ziektes in de hand kan werken.

Voederverboden en boetes

Vogels voeren is op de meeste plekken gewoon toegestaan, maar gemeentes kúnnen ervoor kiezen om een verbod in te stellen. Zo schermde Den Haag met boetes voor het voeren van eendjes teneinde rattenoverlast tegen te gaan. Ook in Amsterdam riskeer je op enkele plekken een boete. In zulke gevallen is dat dus niet om de burger te betuttelen of geld uit de zak te kloppen, maar om de omgeving leefbaar te houden voor mens én dier.

Dat je op een bepaalde plek niet mag voeren, staat doorgaans aangegeven met een verbodsbord. 

Voordelen van het voeren van vogels

Vogels aan voedsel helpen heeft natuurlijk ook positieve kanten.

  • Eendjes voeren met je (klein)kinderen is gezellig.
  • Overtollig brood krijgt zo toch nog een bestemming - minder voedselverspilling dus. 
  • Tuinvogels voeren is 'een laagdrempelige vorm van natuurbeleving' en 'draagt sterk bij aan de populariteit van vogels en natuur in het algemeen', aldus de Vogelbescherming.
  • Het gericht aanbieden van voer of water in perioden van vorst, zware sneeuwval of langdurige droogte helpt vogels bij de overleving.

Tips om verantwoord vogels te voeren

Als je met de volgende zaken rekening houdt, kun je op een verantwoorde manier eenden en tuinvogels voeren.

  • Houd het beperkt en voer zo min mogelijk brood: het moet opgaan waar je bij staat. Dus niet nog even dat overgebleven halfje bruin in de sloot kieperen als de eendjes duidelijk al genoeg hebben gehad...
  • Bied wat anders aan dan brood, bijvoorbeeld doperwten, mais of ander graan.
  • Je kunt ook speciaal eendenvoer of tuinvogelvoer kopen, eenvoudig te vinden via google.
  • Bij sneeuwval: help de eenden door een sneeuwvrije plek te maken, zodat ze bij het gras kunnen.
  • Vraag je gemeente om een bord te plaatsen met informatie over goed voeren, in plaats van het voeren van eenden te verbieden.
  • Voorbeelden van geschikt (en gevarieerd) voor voor tuinvogels: fruit, broodkruimels (met mate, vanwege de hoeveelheid zout), ongebrande (en ongezouten) pinda’s in een voedersilo, vetproducten voor tuinvogels (mits je ze niet in de zon hangt).
  • Meer tips voor goed vogelvoer vind je op de site van de Vogelbescherming.
  • Dit zijn producten die je tuinvogels niet moet geven: melk, boter / margarine (werkt laxerend), producten met zout, vetbollen of pinda’s in een plastic netje (vogels kunnen erin verstrikt raken), gekookte etensresten (want bederven snel).
  • Ook voor tuinvogels geldt dus, zoals gezegd: niet overmatig voeren.

Ga jij weleens eendjes voeren? En / of zorg je voor vogelvoer in je tuin of op je balkon? En wat geef je de dieren dan? Laat het weten in de reacties!

Bron: de Vogelbescherming