Maak je wel écht alles schoon? Deze vergeten plekken zijn een broedplaats voor bacteriën

Schoonmaken-151533591_m.jpg

Er zijn apparaten en plekken in je huis die je dagelijks schoonmaakt. Sommige dingen neem je alleen mee met de wekelijkse of maandelijkse schoonmaak. Maar zelfs met de grote schoonmaak zal je dingen vergeten zijn. Of misschien staan ze bij de maandelijkse schoonmaaklijst, maar moeten ze eigenlijk dagelijks! 

Deze plekken vergeet jij mogelijk (genoeg) schoon te maken. 

  • Handvatten van kastjes en lades: Beginnen met iets ontzettend simpels, maar je moet er wel even aan denken, de handvatten van kastjes en lades. Elke keer dat jij, je familie of je gasten even iets pakt, worden er bacteriën verspreid. Even een doekje met zeep eroverheen en het is weer schoon. En als je dan toch bezig bent, neem ook meteen de deurklinken mee. 
  • Tandenborstelhouder: Doe jij je tandenborstel na elke poetsbeurt ook weer netjes in een bakje? Een stuk handiger en frisser dan hem op de wasbak laten liggen. Maar vergeet niet af en toe ook de houder even schoon te maken. Wel zo hygiënisch met al die bacteriën in je mond.
  • Waterkoker en koffiezetapparaat: De dag beginnen met een kopje koffie of thee is erg populair. Hartstikke lekker, maar dan wil je je favoriete drankje wel uit een schoon apparaat. Je hoeft de filter van de waterkoker en de waterkoker zelf niet elke dag schoon te maken, maar vergeet hem niet af en toe te ontkalken.
  • De koffiemachine bestaat waarschijnlijk uit verschillende onderdelen en de een moet je wat vaker schoonmaken dan de ander. Kijk even goed in de gebruiksaanwijzing hoe vaak elk onderdeel van je machine schoongemaakt moet worden. 
  • Voerbak van je huisdier: Je houdt ervan om van schone borden en schoon bestek te eten, jouw huisdier ook! Het idee dat een honden- of katten tong schoon is, is niet waar! Dus een lekkere lik over je gezicht is zeker niet hygiënisch en verspreid ontzettend veel bacteriën. Maar even de voerbak dagelijks schoonspoelen met water en zeep en je dier en jij zijn een stuk gelukkiger. Wil je het echt goed doen? Dan maak je ze eens per week even grondig schoon met heet water en bleek. Laat het aan de lucht drogen, met een theedoek maak je het juist weer vies. 

En als je dan toch bezig bent, schrijf het kussen van de kat en hond of het hok van je andere dieren op het waslijstje. Dat kan na verloop van tijd flink wat bacteriën verzamelen en behoorlijk gaan stinken. Een schoon kussen of hok zullen zij ook waarderen.

  • De prullenbakken: Als het goed is gaat al je afval netjes in de afvalzak, maar maak je de prullenbak zelf ook wel eens goed schoon? Afval gaat toch altijd een beetje ruiken en de bacteriën bij het afval zitten overal. Dan is een schoon doekje op z’n tijd wel lekker. Pak dan meteen de hele prullenbak mee, boven-, binnen én buitenkant. En vergeet het pedaal bij de pedaalemmer niet!
  • Het douchegordijn: Je zal het bad of de douche misschien netjes met elke schoonmaakbeurt meenemen, maar maak je het douchegordijn ook schoon? Met elke douchebeurt wordt het nat en trekken vocht en bacteriën in je douchegordijn. Zo gaat het gordijn langzaam maar zeker verkleuren. Maar omdat het vochtvlekken zijn kan je die het beste gewoon af en toe meenemen in de was.
  • Mobiel en sleutels: Als laatste dingen de die je dagelijks gebruikt en aanraakt, je mobiel en sleutels. Even eerlijk zijn, hoe vaak heb jij je mobiel per dag in je handen? Waarschijnlijk ook vaak genoeg als je handen niet schoon zijn. Ook zal je niet iedere keer je handen wassen voordat je je sleutels pakt.  Gelukkig zijn sleutels makkelijk schoon te maken. Er zijn verschillende manieren om ze schoon te maken, ligt eraan of ze vies of roestig zijn. Vaak is wat water met azijn of soda al genoeg. Je mobiel schoonmaken is ook niet moeilijk of tijdrovend. Met een microvezeldoekje, wat desinfecterend schoonmaakmiddel en wattenstaafjes kom je een heel eind.

Bron: Voedingscentrum/Consumentenbond/Washington Post