background branding

'Maak geautomatiseerde overheidsbesluiten duidelijker'

computerbesluiten-hulp-300118.jpg

Burgers moeten hulp krijgen bij problemen met geautomatiseerde overheidsbesluiten. Het is onduidelijk hoe deze beslissingen over bijvoorbeeld toeslagen, AOW en kinderbijslag tot stand komen en of deze wel juist zijn. Onderzoeker Marlies van Eck van Tilburg University wil dat de overheid een ambtenaar inzet die mensen kan helpen bij problemen. Dat meldt Accountancy Vanmorgen.

Het is niet alleen onduidelijk hoe het systeem werkt, ook is er geen onafhankelijk onderzoek dat controleert of de juiste beslissingen worden gemaakt. Hierdoor kunnen menselijke fouten van de programmeur in de technologie zitten zonder dat deze zichtbaar zijn voor mensen, zegt Van Eck.

Fouten herstellen lastig

Ook is het voor burgers lastig om opgeslagen fouten te herstellen.. Dit kan invloed hebben bij beslissingen van andere overheidsorganen. Ook moeten instructies openbaar en toegankelijk worden, zodat rechters en mensen zonder computerkennis het systeem beter kunnen begrijpen.

De inzet van technologie voor het nemen van deze besluiten heeft volgens Van Eck wel degelijk voordelen. Zo worden gegevens zorgvuldiger verzameld en soortgelijke gevallen gelijk behandeld.

Bron: Accountancy Vanmorgen