background branding

Liesbreukmatjes

Sinds 1995 worden regelmatig kunststof implantaten gebruikt bij liesbreukoperaties. Inmiddels is dit wereldwijd een standaardprocedure. Maar bij 2 procent van de 30.000 patiënten per jaar leiden deze implantaten tot ernstige, chronische pijnklachten.

De medische wereld is verdeeld over de behandeling van deze patiënten. In april komt er een nieuwe richtlijn voor liesbreukchirurgie.

Patiënten worden niet gehoord

Na de eerste uitzending van Radar over bekkenbodemmatjes, in 2012, kregen we veel meldingen binnen van mannen die na een liesbreukoperatie jarenlang kampten met ernstige chronische pijn. Dit als gevolg van een kunststof implantaat dat werd geplaatst om de liesbreuk te repareren. Zij werden vaak niet gehoord door hun arts.

Een liesbreukoperatie is de meest uitgevoerde ingreep door chirurgen. Een liesbreuk is een scheurtje in de buikwand. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw wordt daarbij in Nederland bijna standaard een kunststof mat geplaatst om de breuk te herstellen. Ongeveer 10 procent blijft na deze operatie met pijnklachten rondlopen, ongeveer 2 procent wordt door het matje veroorzaakt. Op een aantal van 30.000 liesbreukoperaties per jaar, betekent 2 procent dat er jaarlijks 600 mensen met chronische pijnklachten bij komen. Patiënten komen echter in een circuit terecht waar ze niet verder geholpen kunnen worden, omdat de arts de klachten niet serieus neemt, of hier niets aan kan doen doordat ze geen expertise hebben om het matje weer te verwijderen.

Nieuwe richtlijn

In de oude richtlijn voor liesbreukoperaties is amper aandacht voor chronische pijn, en waar mensen met deze klachten terecht kunnen. Daarom is er een nieuwe richtlijn ontwikkeld, die deze zomer wordt opgevoerd. In de nieuwe richtlijn wordt meer aandacht besteed aan chronische pijn en hoe daarmee moet worden omgegaan. Dat is goed nieuws voor patiënten die na een liesbreukoperatie met pijn blijven zitten.

Melden

Als je ook denkt dat je pijn hebt door het plaatsen van een liesbreukmat, meld dit dan niet alleen bij je arts, maar ook bij de Inspectie voor de Gezongheidszorg (IGZ). We raden iedereen met klachten aan om zich te melden via de site: www.landelijkmeldpuntzorg.nl. Op die manier kan IGZ zich een volledig beeld vormen van de omvang van het probleem. Ook bij het steunpunt van gedupeerden voor matjes Meshedup.eu zijn meldingen welkom. Je kunt je melden via info(at)meshedup.eu.

Forumreacties

12
  • Door Radar

De kunststofmatjes die bij liesbreukoperaties worden geplaatst, zorgen bij 2 procent van de 30.000 patiënten per jaar voor ernstige, chronische pijnklachten. De medische wereld is verdeeld over de behandeling van deze patiënten. In april komt er een nieuwe richtlijn voor liesbreukchirurgie. Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/21-03-2016/liesbreukmatjes/ Maandag 21 maart in Radar, 20:30 uur op AVROTROS, NPO 1

  • Door Arie-48

Daar ik jullie reacties gelezen heb i.v.m de liesbreukmatjes wil ik jullie schrijven over het onderwerp pijn!! deze pijnen worden vrij veel veroorzaakt door het plaatsen van matjes, daar is al een uitzending over geweest een paar maanden terug, maar dat ging over een kwaal waar dames veel mee te maken hadden ( Baarmoederverzakking ) en door deze ingreep waren bij een hoop vrouwen de pijnen niet uit te houden en er een aantal door zelfdoding uit het leven zijn gestapt omdat de pijnen niet meer te verdragen waren. Bij mij is er voor drie jaar terug een mat geplaatst 30/30cm in mijn buik dit kwam door een fout van de chirurg die bij mij een nier moest verwijderen i.v.m. een tumor en 7 weken later kwam ik uit een coma bij, daar er met dicht maken van de buik een darm werd geraakt en dit niet was opgemerkt, ze hebben mij 7 keer geopereerd in twee dagen tijd, zodoende was mijn buikwand helemaal stuk gesneden en is hierdoor erg verzwakt en door dit hele gebeuren moest er een mat geplaats worden. Het lichaam heeft de mat niet geacepteerd en vanaf de dag van de plaatsing loop ik met pijnen en gebruik ik dagelijks morfine om de dag redelijk door te komen, al een hoop gesprekken gehad maar er kon niets meer aan gedaan worden, daarom raad ik ook iederéén aan laat geen mat plaatsen!!! want het lichaam staat het niet toe en dat er iets vreemds geplaatst wordt .

  • Door satopex

mijn vrouw heeft 6jaar geleden een lies breuk laten plaatsen en heeft nergens last van, ze is geopereerd door dr.milanie in het Rainier gasthuis een zeerr kundige dokter.