Levens redden met je mobiel: 4 eerstehulp-apps onder de loep

ehbo_apps_4_780.jpg

Veel smartphone-apps komen (bijna) dagelijks van pas, zoals een berichtenservice, muziekspeler of routeplanner. Er zijn echter ook applicaties die je juist nooit nodig hoopt te hebben, zoals EHBO- en reanimatie-apps. We bespreken er vier, en vragen de mening van een eerstehulp-professional.

Wat doe je als de persoon naast je plotseling een hartaanval krijgt? Of flauwvalt? Of een splinter in zijn vinger heeft?

Een app als geheugensteuntje

Als je ooit een EHBO-cursus hebt gevolgd weet je hopelijk al meteen hoe te handelen, maar als je een geheugensteuntje kunt gebruiken, of als je op dit gebied een totale leek bent, dan kan een eerstehulp-app uitkomst bieden.

In de Nederlandse appwinkels zijn er een paar beschikbaar, de een wat uitgebreider dan de ander. In dit artikel nemen we er drie onder de loep. De Hartstichting biedt al enige jaren een reanimatie-app. Vorige maand is deze volledig vernieuwd. Het Rode Kruis heeft een EHBO-applicatie, en van de KNV EHBO is er ook een beschikbaar.

Verschillen in uitgebreidheid en gebruiksgemak

Wat ze gemeen hebben, is dat ze alle vier instructies bevatten voor misschien wel de belangrijkste eerstehulp-handeling: reanimeren. Verder verschillen ze danig wat betreft uitgebreidheid en gebruiksgemak.

Wat zijn van elk van deze apps de belangrijkste en opvallendste kenmerken, en wat zijn de plus- en minpunten? En hoe denkt een professionele EHBO'er over het gebruik van apps bij het verlenen van eerste hulp?KNV EHBOVan: Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerst Hulp Bij Ongelukken / Strengholt ConnectBeschikbaar voor: Android, iOSLink: http://www.koninklijke-ehbo.nl/news/487-beter-helpen-met-de-knv-ehbo-app

Een sober design. Bevat tips voor een redelijk aantal noodsituaties / soorten letsel.

De KNV EHBO-app is slordig afgewerkt.

+ Redelijk uitgebreid

+ Foto's verduidelijken symptomen

- Navigatie niet intuïtief

- Onduidelijke menu-items. De indeling komt nogal arbitrair over

- Taalfouten / inconsequent taalgebruik, en slordige afwerking in het algemeen

- 'Waar ben ik?'-optie werkt niet (getest op Android)HELP!Van: Het Oranje KruisBeschikbaar voor: ... Update 21 februari 2018: de app is momenteel niet te vinden in Google Play of de App Store.Link: ... Update 21 februari 2018: de link naar de app-pagina werkt momenteel niet.

De voornaamste functie is het waarschuwen van hulpdiensten en mensen die in de buurt zijn. Ook kun je via deze app zélf als hulpverlener gealarmeerd worden, mits je je bereidheid daartoe hebt aangegeven. Bevat de tips voor een handvol eerstehulpsituaties.

HELP! dient vooral om hulp van anderen in te roepen, maar bevat ook instructies (onder 'Tips').


HELP! dient vooral om hulp van anderen in te roepen, maar bevat ook instructies (onder 'Tips').

+ Werkt snel

+ Bevat ook tips voor het omgaan met een geweldsituatie

- Pas te gebruiken nadat je je mobiele nummer hebt ingevuld, en dit is later niet meer aan te passen

- Summiere uitleg, en niet ondersteund door illustratiesReanimatieVan: HartstichtingBeschikbaar voor: Android, iOSLink: https://www.hartstichting.nl/doe-mee/apps

De meest toegankelijke app. Op het beginscherm meteen twee enorme knoppen: 'Bel direct 112' en 'Nu reanimeren'. Reanimatie ook met audio-instructie. Bevat Quiz- en Oefenopties om je kennis te testen / op te frissen.

De twee belangrijkste opties van de Reanimatie-app staan meteen in het beginscherm.

+ 112 en reanimatie-instructies meteen vanaf het beginscherm te bereiken

+ Zeer duidelijke instructies met illustraties

+ Ook audioversie van instructies

+ 'Speelse' opties om je kennis te testen

- Gaat alleen over reanimatie, niet over andere EHBO-handelingenRode KruisVan: Het Nederlandse Rode KruisBeschikbaar voor: Android, iOS, WindowsLink: http://www.rodekruis.nl/eerste-hulp/ehbo-app

De meest uitgebreide app. Grote, duidelijke menu-items in het hoofdscherm. Lange lijst met soorten letsel, van alcoholvergiftiging tot zweepslag. Met audio-instructie voor reanimatie.

Duidelijke uitleg in de Rode Kruis-app: naast illustraties ook geschreven én gesproken tekst.

+ Zeer uitgebreid. Behandelt veel verschillende symptomen

+ Duidelijke instructies met illustraties

+ Optie om je EHBO-kennis (op een rustig moment) te testen

+ Functie om dichtstbijzijnde AED en/of EHBO-post te vinden

+ Beschikbaar voor Windows

'Apps kunnen training niet vervangen'

Hoe denken EHBO-professionals over het bestaan en gebruik van dergelijke apps? We bellen met Annet de Voogd, woordvoerder van Het Oranje Kruis.

'Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen EHBO kunnen verlenen. Het Oranje Kruis is wel van mening dat je dat moet kunnen zonder eerst iets te raadplegen', aldus De Voogd. Ze benadrukt dan ook dat apps een gedegen opleiding niet overbodig maken. 'EHBO is een doe-vak. Apps zijn dus beslist geen vervanger van een EHBO- of reanimatietraining.' De woordvoerder wijst op het belang van het up-to-date houden van je EHBO-kennis door na het behalen van je diploma lessen te blijven volgen.

Toch zijn de apps wel degelijk nuttig: 'Het kan handig zijn nog even iets te checken voor de zekerheid of zo nu en dan je kennis op te frissen.'

Kortom: je kunt prima een EHBO-app op je smartphone of tablet installeren, maar je bent pas écht goed in staat om eerste hulp te verlenen wanneer je daarvoor ook een training hebt gevolgd.