background branding

Lekker kaasfonduen met kerst? Zo maak je het fonduestel weer kaasvrij!

kaasfondue beter.jpg

Vind jij gourmetten ook maar stinken en ben je als echte Hollander gek op kaas? Dan is de kans groot dat jij met kerst lekker aan de kaasfondue gaat. En hoe smaakvol het ook is, een fondueset schoonmaken staat waarschijnlijk niet op je kerst-bucketlist. Maar om lang plezier te houden van je set, is dit toch van groot belang. Wij leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen.

Een kaasfonduepan schoonmaken is namelijk niet de gemakkelijkste klus, maar de reden hiervoor is eigenlijk vrij simpel. Veel van ons maken namelijk allemaal dezelfde fout: de fonduepan vol laten lopen met warm water, waarna we hopen de resten zo van de pan te kunnen schrapen. Maar voor je het weet is het de hoogste tijd om je afwasborstel in de kliko te gooien en zit je met een pan vol gesmolten kaas. Hoe moet het dan wel?

Koud water is dé oplossing

Misschien ietwat tegen je natuur in, maar een aangekoekte kaasfonduepan maak je het beste schoon met koud water! Samen met een goede hoeveelheid afwasmiddel laat je de pan vollopen en laat je het even een half uurtje staan. 

Door het koude water stollen de kaasresten, waarna je ze gemakkelijk uit de pan kunt halen. Na een half uur gooi je dan ook het water uit de pan en haal je met keukenpapier de overgebleven resten uit de pan. 

Spiritus of brandalcohol?

Wat jaren terug gebruikte men ook vaak spiritus of brandalcohol om het fonduestel zo schoon mogelijk te krijgen. Maar let op: dit kan erg gevaarlijk zijn, gezien brandalcohol of brandspiritus giftige en zeer brandbare vloeistoffen zijn. Brandspiritus bestaat uit alcohol (ethanol) en methanol.

Uitstellen is geen optie

Bovendien is het slim om deze schoonmaaktaak zo min mogelijk uit te stellen. Op die manier krijgt de kaas geen kans om aan te gaan koeken en kun je de kaasresten veel gemakkelijker verwijderen.

Heb je de pan wel laten staan? Zorg er dan voor dat je enkel een houten lepel of spatel gebruikt om de kaasresten voorzichtig van de pan te halen. Nadat je de grootste resten uit de pan hebt gepulkt, doe je afwasmiddel en water in de pan en zet je deze zo’n tien minuten op laag vuur. Op die manier komen de resten weer los van de bodem en kun je met een zachte afwasborstel het meeste verwijderen. 

Zo kom je van de penetrante kaasgeur af

Niet alleen de aangekoekte kaas is een probleem, maar kaasfonduen kan ook een erg sterke geur achterlaten. Wil je de volgende ochtend liever in een fris huis wakker worden? Zet dan voordat je naar bed gaat bakjes met azijn en warm water verspreid neer door het huis en laat ze de hele nacht staan. De azijn neutraliseert andere, nare geurtjes en zorgt ervoor dat deze de volgende ochtend als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.