background branding

Last van wagenziekte? Dit zijn de beste tips om het tegen te gaan

230322wagenziekte.jpg

Zodra je in een bewegend voertuig zit en je de bocht om slaat, voel je het al opkomen. Dat indringende, misselijkmakende gevoel dat amper te negeren valt. Enorm gefocust probeer je op de weg te letten, en je had nog wel een pilletje ingenomen van tevoren? Plots trapt de bestuurder hard op de rem, om een overstekend kind te ontwijken… daar gaat je maaginhoud. 

Helaas is dit scenario voor heel wat mensen herkenbaar: volgens TNO heeft tweederde van de Nederlanders weleens last gehad van wagenziekte. Hoogste tijd dus om uit te zoeken wat hier tegen te doen valt. 

Hierdoor word je misselijk

Wagenziekte wordt veroorzaakt doordat je evenwichtsorgaan in de war is. Je zit stil in een auto of bus, maar je ogen zien de wereld om je heen wel bewegen. Voor je zintuigen is het in dat geval soms lastig om vast te stellen waar deze beweging vandaan komt, en ontstaat er een oriëntatieprobleem. Vervolgens geeft je evenwichtsorgaan een seintje af naar het braakcentrum in je maag, waardoor je misselijk wordt en soms moet overgeven. 

  • Ben je oud genoeg en heb je een rijbewijs? Rijd dan zelf Wanneer je zelf achter het stuur zit, kun je het beste anticiperen en zal je geen last hebben van het oriëntatieprobleem dat zich bij de rest van de reizigers eerder voordoet. Je bent namelijk bezig met een belangrijke taak, houdt je ogen op de weg en weet precies wanneer er een bocht of hobbel aankomt. Mensen die zelf achter het stuur zitten, worden dan ook zelden ziek. 
  • Ga voorin zitten en let goed op de weg/horizon Ben je niet in de gelegenheid om zelf te rijden? Zorg er dan in ieder geval voor dat je zelf voorin zit. Nu heb je misschien niet het stuur vast, maar leun je wel mee op de andere voordelen van het anticiperen op wat komen gaat tijdens de rit. 
  • Probeer niet te lezen tijdens het rijden of op een scherm te kijken Naar buiten kijken helpt je evenwichtsorgaan nog om te anticiperen op de situatie, maar zit je met je hoofd in een boek of ben je aan het appen op je telefoon, dan komt er nog een extra dimensie 
  • Neem vooraf een pilletje tegen wagenziekte Er bestaan veel verschillende varianten die wagenziekte zouden tegengaan, maar het beste koop je de pillen bij de apotheek of drogist varianten die je bij de apotheek of drogist koopt, zoals Cinnarizine of Primatour. Hiervan is bewezen dat de pillen goed kunnen werken tegen de misselijkheid. 
  • Zorg voor frisse lucht in de auto Wagenziekte brengt verschillende bijwerkingen met zich mee, zoals het erg benauwd krijgen, zweten, hoofdpijn, duizeligheid, snel en diep ademhalen… Om deze bijwerkingen en daarbij ook je misselijkheid te verminderen is het daarom goed om voor een goede ventilatie in de auto te zorgen. Door de raampjes open te zetten, kun je de bijwerkingen verminderen en voorkomen dat het tot overgeven komt. 
  • Neem genoeg pauzes en eet wat Voor veel mensen zijn kleine afstanden nog wel te overbruggen, maar is een lange rit als een lange, misselijkmakende kermisattractie. Zorg er daarom voor dat je op een langere reis voldoende tussenstops maakt, zodat je even met beide voeten over een stilstaande ondergrond kunt lopen of staan. Ook is het goed om in deze pauzes af en toe wat kleins te eten, zodat je maag niet helemaal leeg is en je misselijkheidsgevoel onderdrukt wordt. 

Middeltjes waar de meningen over verdeeld zijn

Dan heb je ook nog allerlei minder voor de hand liggende middeltjes die zouden helpen tegen wagenziekte: zoals een rubberen strip aan de auto hangen, een polsbandje omdoen dat elektrische pulsjes afgeeft, een nekkussen gebruiken in de auto, watjes in je oren stoppen en ga zo maar door. 

Sommige mensen zweren erbij en anderen vinden het maar onzin. Voor ieder van deze zaken bestaat weinig tot geen bewijs dat het bevestigt of ontkracht, dus hier is geen definitief oordeel over te vellen. Maar word jij nooit meer wagenziek sinds je een watje in je linkeroor stopt? Blijf dit dan vooral lekker doen! 

Toch misselijk geworden?

Radar keek eerder naar de gezondheidsvoordelen van gember, en uit gesprek met een voedingswetenschapper bleek toen dat gember goed kan helpen tegen misselijkheid, zoals opkomt in het geval van wagenziekte. Zo kun je simpelweg een stukje gember van een stronk afsnijden en in je mond houden (zonder schil) of kun je dit proberen in de vorm van gemberthee of bepaalde snoepjes met gembersmaak.