Last van thuiswerken? Zo scheid je werk en privé

201210 thuiswerken.jpg

Na maanden telewerk weten we: dit blijft nog even zo. Wat een droom is voor de een, is een ramp voor de ander. Wie geen goede werk-privébalans vindt, voelt zich makkelijk neerslachtig. Sommigen ervaren er ook lichamelijke klachten door. Hoe zorg je voor jezelf tijdens het lange thuiswerken?

'Mijn eigen koffie!' Veel Nederlanders zien vooral voordelen in thuiswerken: 'Ik heb meer vrije tijd, werk zelfstandiger en kan tussendoor sporten'. Het zou werknemers productiever maken: 'Ik kan doorwerken zonder de sociale verplichtingen aan de koffieautomaat of overbodige vergaderingen.' En de files, die mist niemand. 'Geen stress, lekker rustig thuis. Muziekje op de achtergrond, gaat best goed.'

Niet voor iedereen

Telewerken is sinds het begin van de coronacrisis populairder geworden, en ook werkgevers zien nu meer voordelen. Maar lang niet iedereen wordt er blij van. Het aantal burn-outs, mentale en fysieke klachten door het aanhoudende thuiswerken is sinds het begin van de crisis sterk toegenomen. 

Moeilijk loslaten

Sommigen missen de interactie en band met collega's, anderen het onderweg zijn. Velen stellen zelf vast dat ze minder pauzeren en te weinig bewegen. Videovergaderingen en technische obstakels leiden tot frustratie. Maar wat thuiswerkers vooral als lastig omschrijven, is het gescheiden houden van hun werk- en privéleven. 'Ik kan het werk moeilijk loslaten.'

Zo doen anderen het

Hoe vinden júllie die balans tussen werk en privé, vroegen we aan de WhatsAppgroep van Radar. Een oplossing voor wie het moeilijk vindt is niet in de maak, en het einde van het thuiswerken is nog niet in zicht, maar deze tips van andere thuiswerkers helpen je op weg.

Nederland aan het wandelen

De tip die het vaakst wordt genoemd: ga naar buiten, zeker als je je even niet kunt concentreren. 'Leg tijdens je lunchpauze je telefoon weg en ga even lekker wandelen', stelt Joyce. 'En ga daarna met frisse moed weer aan het werk', vindt ook Eveline. Ahimsha wandelt elke ochtend nog voor ze achter haar bureau duikt. 

Geen werk in beeld

Even belangrijk: werk niet in de kamer waar je je ontspant, maar in een aparte ruimte, als je dat kunt. Trek op een vast uur de deur dicht en laat het werk letterlijk achter je. Heb je geen afzonderlijke ruimte, sluit dan na het werk je laptop en berg hem uit het zicht op, reikt Ellen aan. 

'In het washok afgezonderd'

'Berg ook je screens op', geeft Elly nog mee. 'Wel een gesjouw, maar anders zitten wij, zoals in de eerste maanden, tot in de avond te werken.' Harry probeerde zijn werkplek eerst met een kamerscherm af te schutten: 'Dat bleek geen oplossing. Ik heb nu mijn was-/kledingkamer als echte werkplek ingericht, met memobord, grote monitor, bureaustoel enzovoort.'

Kies een vaste werkplek 

Heb je geen afzonderlijke ruimte, ga dan consequent op dezelfde stoel aan je tafel zetten. Zo conditioneer je jezelf om op die plek aan werken te denken. Gebruik die stoel alleen om te werken. Liefst heb je op die plek geen zicht op verleidingen. Ga niet op de bank zitten met je laptop op schoot. Kun je je wel afzonderen? Geef je huisgenoten aan dat je daar 'op je werk bent en dus niet zomaar gestoord mag worden'. Hang gerust een briefje aan de deur. 

Verraderlijk dichtbij

Je beweging, voeding en slaap hebben een enorme impact op hoe je je fysiek én mentaal voelt. Profiteer van het voordeel dat je geen reistijd verliest en eerst uitgebreid kunt ontbijten met een kop koffie, dat je kunt sporten wanneer je wil (waarom niet 's morgens, nog voor je aan de slag gaat?) en meer kunt slapen. 

Let op voor snacken, nu je koelkast binnen handbereik is. 'Ik heb schoongemaakt fruit staan, want chocola of ander calorierijk eten pakken is zo gemakkelijk', stelt Ina. Blijf veel water drinken. Wie te weinig pauzeert, vergeet dat snel.

Vaste dagstructuur 

Jezelf een strak dagschema en een vaste ochtendroutine opleggen, helpen zeker. Start en stop op een vast uur, óók als je een minder productieve dag had, zodat je tijd hebt voor andere zaken die je energie geven. Deel je dagschema ook mee aan je huisgenoten. Werk niet meer uren dan je vroeger deed: je hoeft je niet schuldig te voelen omdat je op reistijd bespaart. 

Werk niet in je pyjama

Je werkoutfit voor vrijetijdskleding wisselen, kan die vaste dagstructuur ondersteunen. Door 's morgens een outfit aan te trekken waarin je je professioneel voelt, en die kleren weer uit te trekken wanneer je aan je vrije tijd begint, vertel je je lichaam en geest wanneer er op het werk moet worden gefocust. 

Pauzeren en bewegen

Ergonomisch werken is belangrijk om fysieke klachten (die ook het gevolg van stress kunnen zijn) te voorkomen. Sta minstens elk uur recht en pauzeer: 'Ik werk een uur goed door en doe dan iets in huis, zoals eten voorbereiden', stelt Ina ook nog. 'Na weer een gefocust uur, ga ik de was opvouwen of ophangen. Heb ik geen klus te doen, dan blijf ik wel in beweging.'

Wees niet te hard voor jezelf

Als het niet goed met je gaat en je productiviteit eronder lijdt, heeft het geen zin om jezelf een schuldgevoel aan te praten. Thuiswerken lukt lang niet iedereen, en ook niet elke thuissituatie is geschikt om goed te werken. Dat brengt ons toch nog tot een laatste tip van Miki, als je last hebt van burenlawaai: 'Koop een paar oordoppen of koptelefoon met actieve ruisonderdrukking om je beter te kunnen concentreren.'