background branding

Laptop op schoot, goed idee?

201124 laptop op schoot.jpg

Nu we meer thuiswerken, en kunnen zitten waar en hoe we willen, verkiezen sommigen de bank en de laptop op schoot. Ook studenten plaatsen hun toestel rechtstreeks op hun bovenbenen. Maar is dat wel goed, voor je laptop en voor jezelf?  

Een laptop met ventilatoren aan de onderkant plaats je beter niet op je schoot of op een zacht, stoffen oppervlak. Als er geen of te weinig ruimte onder de ventilatoren is, kan de laptop niet goed blazen en dus niet afkoelen. Als hij oververhit raakt, verkort de levensduur van je apparaat, maar wat nog meer: het hete oppervlak kan je benen irriteren of zelfs verbranden.

Altijd een steun eronder

Een vlak en hard oppervlak is nodig met ventilatoren onderaan. Schuif een laptopsteun tussen je bovenbenen en je computer. Heb je dat niet, neem dan bijvoorbeeld een dienblad of groot boek om je laptop te verhogen, maar zorg er wel voor dat de randen van je draagbare computer erop steunen en dat je geïmproviseerde ondergrond je ventilatoren niet alsnog bedekt. 

Tweede scherm: beter voor je lichaam

Een laptop is ontworpen om mobiel te kunnen zijn, maar daarvoor zijn concessies aan de ergonomie van het toestel gedaan. Als je fijn kunt typen, komt het beeldscherm te laag en krijg je bij langdurig gebruik al zeker nek- en rugpijn. Staat je scherm op ooghoogte, dan zit je verkrampt te typen en krijg je op den duur last van je armen en schouders. 

Op je werkplaats krijg je vaak een extern beeldscherm, toetsenbord en muis om lichamelijke klachten te voorkomen, naast om je werkgemak te bevorderen. Thuis gebruik je liefst ook een tweede scherm, wat natuurlijk niet lukt als je op je bank zit. Met je laptop op je bovenbenen, kun je je scherm niet goed lezen en buig je je hoofd, wat niet alleen slecht is voor je ruggengraat maar je ook snel 'visuele vermoeidheid' oplevert.