background branding

Lagere brandstofaccijns per 1 april en 600 euro meer energiecompensatie voor kleinverdieners

11032022-gas-benzine.jpg

Het kabinet trekt 2,8 miljard euro uit voor koopkrachtherstel dit jaar, meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad. Van dat geld krijgen mensen met lage inkomens 800 euro voor de energierekening, in plaats van de 200 euro die eerder was toegezegd. Ook gaan de accijnzen op brandstof per 1 april omlaag. Daarmee hoopt het kabinet een deel van de klap op te vangen van de hoge prijzen. Daarmee besparen mensen zo'n 17 cent op een liter benzine, en 11 cent per liter op diesel. Het btw-tarief op energie gaat per 1 juli omlaag.

Voor de allerarmste gezinnen was eerder al 200 euro uitgetrokken voor hulp om hun energierekening te kunnen blijven betalen. Dat bedrag wordt dus opgehoogd naar 800 euro. Verder wil het kabinet huishoudens helpen energie te besparen door sneller subsidie beschikbaar te stellen voor bijvoorbeeld woningisolatie.

Kabinet kan zich niet aan stabiele koopkrachtbelofte houden

Het Centraal Planbureau (CPB) kwam eerder deze week met nieuwe ramingen voor de koopkracht. In het zwartste scenario houden mensen dit jaar gemiddeld 3,4 procent minder over, vooral doordat de prijzen van energie en brandstof door de oorlog in Oekraïne omhoog zijn geschoten. Het kabinet had bij zijn aantreden nog beloofd dat de koopkracht ongeveer stabiel zou blijven.

Premier Mark Rutte waarschuwde eerder deze week al dat die belofte niet langer houdbaar is. De oorlog in Oekraïne en de daarmee samenhangende sancties tegen Rusland zorgen voor een nieuwe economische realiteit. Maar hij zegde wel toe dat het kabinet alles op alles zou zetten om de gevolgen voor de portemonnee te dempen, vooral voor mensen die het al niet breed hebben.

Grote steden en FNV vroegen om compensatie van 1000 euro

De vier grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) vroegen het kabinet mensen met een kleine portemonnee met 1000 euro te compenseren. Die oproep werd ook gesteund door vakbond FNV, maar volgens Van Gennip gaat het al om 'enorme bedragen' die 'gezinnen met de laagste inkomens echt helpen'. Het kabinet heeft bewust gekozen voor een deels gericht pakket. 'We kunnen niet alles voor iedereen compenseren, de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.'

Nibud: 'Voor generieke maatregelen is energie te duur geworden'

Eerder kwam er kritiek op de uitgelekte maatregelen om de accijnzen te verlagen. Een generieke maatregel zoals de verlaging van de belasting op energie is niet genoeg, zei directeur Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). 'Om de mensen die echt klem zitten te helpen, zal een combinatie nodig zijn van generieke maatregelen en specifieke maatregelen', aldus Vliegenthart. 

Minister Van Gennip stelt: 'Ik vind het een evenwichtig en uitzonderlijk pakket in uitzonderlijke tijden.'

Geld voor maatregelen komt uit gasopbrengsten en Europees fonds

Het geld komt bovenop de honderden miljoenen die het kabinet eind vorig jaar al opzij zette wegens de hoge gasprijzen. De miljarden komen deels uit de hogere gasopbrensten (door de hogere prijzen) en deels uit het reservepotje met Europees geld om klappen op te vangen door het vertrek van de Britten uit de Europese Unie (brexit). Het kabinet vindt het ingrijpen 'nu het belangrijkste'. De staatsschuld loopt hierdoor niet verder op.

Bron: ANP, AD