background branding

Kwart is ontevreden na weglaseren tatoeage

tattoo-weglaseren-tatoeage-780.jpg

15 procent heeft spijt van een of meerdere tattoos. Sommigen laten het erbij, anderen zetten er een andere tatoeage overheen, en weer anderen laten het weglaseren. Een kwart is over die behandeling niet tevreden: het werkte niet, het deed pijn of er is zelfs een lelijke plek ontstaan. En dan kost het ook nog eens flink geld, wat sommigen ervan weerhoudt. Een verplichte 'verwijderingsbijdrage' zien mensen niet zitten, maar een verbod op het tatoeëren van dronken mensen, daar is 95 procent voorstander van.

'Ik vind tatoeages mooi, een sieraad op je huid', zegt een van de ruim 7500 ondervraagde mensen met een of meerdere tattoos. Mensen ondervinden echter ook nadelen, zo blijkt uit de resultaten van het onderzoek van Radar. Onder andere doordat er veel vooroordelen aan tatoeages kleven: maar liefst 85 procent van de ondervraagden zonder tattoo bekent vooroordelen te hebben: 'Soms vind ik ze lelijk en associeer dat soms met laag opgeleid of dom.'

17 procent van de tattoodragers heeft weleens nadelen ondervonden van hun tattoos. Veelal op werkgebied, maar ook privé. Dit zijn de meest genoemde nadelen:

  1. Problemen met werkgever (waar je al werkte) (39%)
  2. Problemen met het vinden van een baan (35%)
  3. Problemen met familie/vrienden (29%)
  4. Geweigerde toegang / weggestuurd worden (13%)
  5. Gezondheidsproblemen (5%)

Over problemen met (het vinden van) werk, sociale uitsluiting en zelfs handtastelijkheden kun je alles lezen in het andere artikel over dit onderzoek:

85% vindt tattoos 'lelijk', 'dom' of 'aso'

Gezondheidsproblemen, die door slechts een klein deel van de ondervraagden worden gerapporteerd, komen hoofdzakelijk door allergie: sommigen hebben last van jeuk en ontstekingen: 'Slechte inkt gebruikt. Na jaren nog steeds zo nu en dan jeuk.' Ook noemt iemand psychische problemen: 'Zelf zit ik ermee, en verwijderen kost enorm veel geld.' Bovendien zou de inkt van tatoeages ook potentieel kankerverwekkend kunnen zijn

In totaal zegt 15 procent van de getatoeëerden spijt te hebben van een of meerdere tatoeages. 10 procent heeft weleens een tattoo laten weghalen. Dit zijn de meest gebruikte methoden:

  1. Coveren (een andere tatoeage eroverheen zetten) (75%)
  2. Weglaseren (23%)
  3. Andere manier (10%): bijvoorbeeld wegsnijden / huidtransplantatie

De mensen die een tattoo hebben laten weglaseren, deden dat in veel gevallen bij een huidkliniek of huidtherapeut (45%). Anderen gaan naar een schoonheidssalon, ontharingssalon of kapper (18%), een tattooshop (17%) of naar het ziekenhuis (5%). Ook speciale laserklinieken worden genoemd. Qua tevredenheid zien we in dit onderzoek weinig verschil tussen de verschillende behandelaars, maar dat er dingen misgaan met laserbehandelingen, daarover is al vaker gepubliceerd, ook door Radar. In Duitsland mogen alleen artsen nog tatoeages weglaseren. In Nederland ligt er ook een plan klaar om laserbehandelingen alleen nog zelfstandig te laten uitvoeren door bevoegde en opgeleide artsen en huidtherapeuten, alleen is de ingangsdatum hiervan nog niet bekend.

Een kwart van de door Radar ondervraagden geeft aan niet tevreden te zijn met het resultaat, om de volgende redenen:

  • De tatoeage is nog zichtbaar (67%)
  • Het weglaseren deed erg pijn (31%)
  • De tattoo is een lelijke plek geworden (29%)
  • De huid is beschadigd (27%)

Daarnaast geven mensen aan dat het erg lang duurt, en je hebt bovendien meerdere behandelingen nodig:

Na 6 keer en veel geld is er bijna geen verschil. Nu gewoon lelijk…
- Deelnemer aan het onderzoek

Er is ook een flink aantal mensen dat aangeeft spijt te hebben van een tattoo, maar deze niet heeft laten weghalen. De meest gegeven reden is geld: weg laten halen is te duur zegt 44 procent. Nog eens 34 procent vindt het te veel gedoe, 11 procent ziet op tegen de pijn en 10 procent weet niet waar je (veilig) terecht kunt. Ook zijn er mensen die er niet per se vanaf willen: 'Het hoort bij mij ook al vind ik sommige niet zo mooi als vroeger', waarbij sommigen eraan toevoegen dat het niet echt uitmaakt omdat de tattoo toch niet op een zichtbare plek zit.

Toch niet zichtbaar, eenmaal gezet is gezet. Dus ik vind niet zeuren.
- Deelnemer aan het onderzoek

Verwijderingsbijdrage

Aangezien het weglaseren voor sommigen financieel niet haalbaar is vroegen we mensen of het een goed idee is als je bij het zetten van een tattoo al een 'verwijderingsbijdrage' rekent: een bedrag dat in een fonds gaat dat je kunt aanspreken als je later de tattoo zou willen verwijderen. Dat vinden de meeste mensen een slecht idee: slechts een derde van de respondenten is hiervoor. Als we kijken naar alleen de mensen die zelf een tattoo hebben, is zelfs bijna 80 procent hiertegen.

Eerder vinden mensen dat tattooshops een bedenktijd moeten hanteren tussen de aanvraag en het zetten van een tatoeage. Twee derde van alle respondenten is hiervoor, van de getatoeërden is dat met 43 procent een stuk minder. Evenveel (of weinig) animo is er voor een verplichte alcohol- en drugstest, waarbij de shop geen tattoo moet zetten wanneer er iets gebruikt is.

Dronken = geen tattoo

Waar sommige mensen een verplichte test een brug te ver vinden, is een overgrote meerderheid (rond de 95%) van zowel de mensen met als zonder tattoo dat tattooshops geen dronken mensen meer zouden mogen tatoeëren. Ook vinden mensen dat er de leeftijdsgrens voor het nemen van een tatoeage hoger moet worden dan 12 jaar, daar is 92 procent het over eens, en van de getatoeëerden zelfs een procentje meer. Rond de 85 procent vindt ook dat de leeftijdsgrens voor het nemen van een tatoeage zonder toestemming en toezicht van ouders hoger moet worden dan 16 jaar.

Over het onderzoek naar het weglaseren van tatoeages

De vragenlijst over tatoeages en het weglaseren ervan is tussen 27 juli en 27 september 2021 ingevuld door bijna 30.000 mensen. Ruim 7500 daarvan hebben zelf een of meerdere tatoeages. In dit artikel worden de resultaten rondom spijt en weglaseren van tatoeages uiteengezet. Meer cijfers over de acceptatie en vooroordelen rondom tattoos staan in het andere deel van de uitslag.

Wil je ook je mening en ervaringen laten meetellen? Meld je aan als lid van het Radar Testpanel, dan sturen wij je een linkje als we een vragenlijst voor je klaar hebben staan.