background branding

Koud douchen? Ruim 40 procent staat vrijwillig onder een koude straal

douchen uitslag site.jpg

Koud douchen: of het direct gezondheidsvoordelen met zich meebrengt is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar toch lijken steeds meer mensen ervoor te zwichten. Op onze poll over koud douchen reageerden 2688 mensen, waarvan maar liefst 42 procent vol overtuiging onder een koude straal stapt. Een kleine meerderheid van 58 procent moet er dan weer niet aan denken om onder een koude douche te staan en houdt het liever bij een comfortabele, warme douche. 

Hoewel er nog geen doorslaggevend bewijs voor de effecten van koud douchen is, zijn de gevonden resultaten in onderzoeken naar het koud douchen wel positief. Zo voelen deelnemers uit deze onderzoeken die zich koud (af)douchen zich over het algemeen fitter, vrolijker, voelen zij zich beter bestand tegen kou en melden zij zich minder vaak ziek dan deelnemers die niet onder de koude straal zijn gaan staan. Reden genoeg om het eens te proberen? De ervaringen van onze polldeelnemers trekken je misschien eindelijk over de streep. 

Een boost van een koude douche

De genoemde positieve effecten trekken zich door naar de antwoorden van de respondenten die meededen aan onze poll. Zo geeft 91 procent van de koud-douchers aan dit ten behoeve van de lichamelijke gezondheid te doen en nog eens 45 procent doet het (ook) voor de mentale gezondheid. Een voorstander laat weten zich een stuk beter te voelen na een koude douche:

Ik raak beter bestand tegen de kou en mijn mindset reset zich. De periode na een koude douche voel je je van binnenuit warm worden en gloeien.
- Polldeelnemer

Ook vele andere polldeelnemers ondervinden deze positieve effecten van het koud douchen. ‘Het voelt heel goed om koud af te douchen. Mijn lichaam reageert erop met een boost en ik hoop zo ook mijn weerstand op peil te houden.’ Meerdere mensen geven aan sindsdien ook minder vaak ziek te zijn geweest en sommigen hiervan houden dit al meer dan veertig jaar vol!

Wim Hof en ademhalingsoefeningen

Een deel van de voorstanders blijkt geïnspireerd te zijn door de Wim Hof-methode. Deze methode is gebaseerd op de gedachte dat blootstelling aan kou getraind kan worden en dat dit vele gezondheidseffecten met zich meebrengt. De respondenten die fan zijn van deze methode beamen dit.

We doen dit al meer dan een jaar elke dag en hebben gemerkt dat je er energie van krijgt en dat de weerstand toeneemt. Alles volgens de Wim Hof-methode
- Polldeelnemer

Bij deze methode speelt de ademhaling een grote rol. De ademhalingstechniek die gebruikt wordt, is geïnspireerd op de meditatie van Tibetaanse monniken en zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur verhoogd wordt. Wim Hof zit hiermee twee uur in een ijsbad, maar zijn methode is dus ook toe te passen voor twee minuten onder de koude douche. Een methode, die voor meerdere van onze respondenten goed blijkt te werken: 

‘Aangezien ik na een burn-out van 7 jaar geleden, nog steeds mijn zenuwstelsel niet altijd onder controle kreeg, ben ik begonnen met de Wim Hof-methode. Eerst ademhalingsoefeningen in de ochtend en daarna een koude douche van twee minuten. Ik merk dat mijn zenuwstelsel veel rustiger is geworden en ik voel me veel energieker na de koude douche die ik vijf dagen in de week toepas.’

‘Dit kan niet goed zijn voor je’

Maar zoals gezegd moet een grote helft van de polldeelnemers er juist helemaal niet aan denken om onder een koude douche te gaan staan. ‘Ik kan me er niet toe zetten. Ik heb het geprobeerd, maar het is zó koud.’ En is een deel van de respondenten van mening dat een koude douche simpelweg niet goed kán zijn voor het lichaam.

Verschrikkelijk. Ik denk dat dit niet goed voor je is.
- Polldeelnemer

Respondenten geven voornamelijk aan dat ze bang zijn dat hun spieren zullen verkrampen, wanneer zij de knop van de douche zo plotseling naar achteren draaien. Een deel geeft aan hier ervaring mee te hebben wanneer de douche onder een bepaalde temperatuur komt, maar ook kunnen spierziekten hierbij een rol spelen. 

Spieren niet laten afkoelen bij fibromyalgie

Dat herkennen ook mensen onder onze polldeelnemers. Zo wordt vooral opgemerkt dat het bij stijve en vermoeide spieren geen goed idee is, of wanneer je specifiek last hebt van een aandoening als reuma, artrose of fibromyalgie. Koud douchen is dus ook niet altijd geheel zonder risico’s en is in specifieke gevallen altijd beter om met je huisarts te overleggen.

Absoluut niet! Heb fibromyalgie dus mijn spieren en gewrichten zijn juist gebaat bij warmte.
- Polldeelnemer

Andere risicogroepen bij koud douchen

En niet alleen spierziekten kunnen voor complicaties zorgen onder de koude douche, ook mensen die last hebben van een ernstig hoge bloeddruk, mensen met hartproblemen of mensen slecht werkende nieren vermijden liever een koude schok. Daarnaast wordt een koude douche ook afgeraden aan zwangere vrouwen of mensen die last hebben van epilepsie. 

Wees je dus altijd bewust van eigen onderliggende klachten of aandoeningen wanneer je de kou binnenkort misschien toch tegemoet zou willen treden. 

Niet voor jezelf, maar voor het milieu

Naast de persoonlijke voorkeur voor koud of warm water, geeft 8 procent van de koud-douchers aan dit te doen om het milieu te sparen en nog eens 7 procent hiervan zet de douche koud om economische redenen. Wanneer het water van de douche niet opgewarmd hoeft te worden, bespaar je namelijk water. Voor de meeste koud-douchers is het een combinatie van allerlei factoren bij elkaar. Ze voelen zich goed na een koude douche en proberen hiermee ook nog bij te dragen aan het milieu, zoals deze polldeelnemer aangeeft:

Je voelt je zo fantastisch goed na een flinke koude douche, dat is gewoon een prima begin van de dag, en het bespaart ook energie en milieu. Dit is een leuke bijkomstigheid.
- Polldeelnemer

Over de poll over koud douchen

De poll over koud douchen is tussen 7 februari en 22 februari 2022 ingevuld door 2668 mensen. Wil jij ook je mening en ervaringen gerepresenteerd zijn? Meld je aan voor het Radar Testpanel, een groep van ruim 75.000 consumenten door het hele land. Je ontvangt dan zo'n twee keer per maand een uitnodiging om mee te doen.