background branding

Kan ik je auto lenen? Zou je dat nou wel doen? Dit moet je weten over de dekking van je verzekering!

09082021 auto uitlenen.jpg

Leen jij weleens je auto uit aan een goede vriend(in) of familielid? Iemand uit de brand helpen is fijn! Maar hoe zit het eigenlijk met met de dekking van je autoverzekering? 

Het onafhankelijke vergelijkingsplatform Independer geeft antwoord op deze vraag.

Is je auto verzekerd als je hem uitleent?

Om maar gelijk met de deur in de huis te vallen: 'Je mag je auto gewoon uitlenen aan iemand. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken', meldt Marieke Wiersma van Independer. Je bent ook in dit geval dus verzekerd tegen schade. 
Er is daarnaast een verschil tussen het 'uitlenen' en het 'verhuren' van je auto. Bij particuliere verhuur dekt je verzekering de schade niet.

Welke schade valt onder je verzekering?

De mate waarin de schade is gedekt als de bestuurder een ongeluk veroorzaakt, hangt natuurlijk af van de dekking van je verzekering:

  • WA-verzekering: dan is alleen de schade gedekt die de bestuurder (jij of de persoon aan wie je je auto uitleent) veroorzaakt aan een andere auto. De schade aan je eigen auto is dus niet gedekt.
  • WA + beperkt cascoverzekering: ook dan ben je niet verzekerd voor de schade aan je eigen auto in de bovenstaande situatie. Schade door eigen toedoen wordt namelijk niet vergoed.
  • All risk verzekering: dan ben je wél verzekerd voor de schade die de bestuurder veroorzaakt. 

Hoe zit het met je schadevrije jaren als je je auto uitleent?

Het uitlenen van je heeft overigens wel gevolgen voor je schadevrije jaren, meldt Wiersma ten slotte. Als iemand anders een ongeluk veroorzaakt in jouw auto heeft het invloed op jouw schadevrije jaren, waardoor je premie stijgt.

Leenautoverzekering afsluiten

Als je je auto vaker uitleent, overweeg dan een leenautoverzekering, waardoor nadelige financiële gevolgen bij schade (meestal) gedekt zijn. Raadpleeg je verzekeraar over de mogelijkheden en voorwaarden.