background branding

Kampt je rashond met epilepsie? Meld het!

bijgesneden hond epilepsie uitzending.png

Eigenaren van een rashond met epilepsie kunnen hun dier registreren bij een nieuw, openbaar meldpunt. Met die informatie wil Stichting Dier & Recht het aantal rashonden dat lijdt aan erfelijke epilepsie sterk terugdringen. De dierenrechtenorganisatie roept ook fokkers en dierenartsen op om melding te doen wanneer ze op honden met epilepsie stuiten.

Radar heeft verschillende keren aandacht besteed aan de malafide fok van honden die met allerhande gezondheidskwalen te kampen hebben. De uitzending van 3 februari 2020 liet zien dat de handhaving nog altijd tekortschiet, en dat het fokken van zieke dieren gewoon ongestraft doorgaat. Met een database tegen epilepsie bij rashonden wil Stichting Dier & Recht de fokkerij veranderen.

Lijdensweg voor hond en eigenaar

(Erfelijke) epilepsie komt door inteelt veel voor bij rashonden. Zo lijdt ongeveer een op de twintig bordercollies aan de ziekte en zelfs een op de tien Drentsche patrijshonden. 'Epilepsie is een vreselijke lijdensweg voor zowel de hond als de eigenaar', stelt Kelly Kessen, dierenarts bij Stichting Dier & Recht. 

'Wij ontvangen regelmatig berichten van bezorgde hondenbezitters. Zij hebben net een puppy aangeschaft en dan blijkt het dier aan epilepsie te lijden. Enorm treurig', gaat Kessen verder.

Verantwoord fokken om kans op epilepsie te verkleinen

De kans op de erfelijke vorm van epilepsie, de variant waarover het in de meeste gevallen gaat, kun je met verantwoord fokken enorm verkleinen, stelt Stichting Dier & Recht: 'Een centrale registratie van dragers en lijders van epilepsie is dan ook een essentiële stap in de bestrijding van deze ziekte.'
 
In de database van het meldpunt is te zien welke honden epilepsie kunnen doorgeven, zodat fokkers deze honden kunnen uitsluiten van de fok. En wie van plan is om een hond te kopen, kan op het meldpunt zien welk ras – of welke hondenfamilie binnen een ras – je beter kunt vermijden.

'Samen tegen epilepsie in de fokkerij'

'Om de verspreiding van erfelijke epilepsie effectief tegen te gaan, is het noodzakelijk dat alle betrokken partijen samenwerken', stelt Kessen. 'Baasjes, rasverenigingen, fokkers en dierenartsen worden opgeroepen om actief bij te dragen aan het meldpunt. Alleen gezamenlijk krijgen we erfelijke epilepsie onder controle.'